Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 1. januarja - Nekaj zanimivosti iz sveta

Savdske oblasti ne dovolijo novoletnega okrasja

Rijad (STA) - Posebne enote savdske policije so v pokrajini Aser na jugu Savdske Arabije v minulih dneh preiskale trgovine, ki prodajajo novoletno okrasje, ter zaplenile sveče, nakit, darila, cvetje in druge okraske za novo leto. Po poročanju arabskega časnika Al Watan, ki ga povzema hrvaški Večernji list, je policija izvedla racije z namenom, da bi spoštovala prepoved praznovanja nemuslimanskih praznikov. Poleg novoletnega okrasja so oblasti v Asru prepovedale tudi prodajo vseh predmetov, ki so povezani z božičem in valentinovim. "Za muslimane obstajajo le muslimanski prazniki," pojasnjujejo ukrep savdske oblasti.

Britney in Christina si izmenjujeta žaljivke

New York (STA/AP) - Ameriški pop zvezdnici Britney Spears in Christina Aguilera nista več prijateljici iz kluba Mickey Mouse, v katerem sta nekoč nastopali kot deklici. Pevki, ki sta še pred mesecem dni nastopili skupaj s pop ikono Madonno na podelitvi nagrad za najboljše videoposnetke MTV, sedaj druga drugo obmetavata z žaljivkami. Aguilera je v decembrski izdaji revije Blender o kolegici Britney dejala, da se ji zdi zelo "odmaknjena, tudi med vajami". "Vsakič, ko sem skušala z njo začeti pogovor, se mi je zdela živčna... Zdela se mi je kot zgubljena mala deklica, ki nujno potrebuje nasvet." Britney ji ni ostala dolžna in je v januarski številki iste revije dejala, da ne more verjeti, "da je Christina to rekla o njej". Kot je povedala, se je s Christino in njenim bivšim fantom prvič po dveh letih srečala v nekem klubu, kjer se ji je približala in ji pred vsemi ljudmi "skušala potisniti jezik v grlo". "Izgubljeno dekle? Mislim, da je ravno obratno," je Christinino izjavo komentirala Britney.

V evropskem živalskem vrtu prišli na svet redki pitoni

London (STA/dpa) - V živalskem vrtu v angleškem mestu Bristol se je izleglo devet redkih indonezijskih pitonov. To je prvič, da je uspelo v Evropi vzgojiti pitone vrste savu, je povedal predstavnik živalskega vrta v Bristolu. Mladi plazilci z latinskim imenom Liasis macklotti savuensis so dolgi 30 centimetrov in tehtajo 20 gramov. Mladiči so oranžne barve, odrasle živali, ki zrastejo do enega metra, pa so temnejše in dobijo tipične bele oči. Pitone vrste Savu, poimenovani po majhnem indonezijskem otoku, od koder izhajajo, so odkrili šele leta 1993. Ko bodo mlade kače iz bristolskega živalskega vrta zrasle, naj bi jih podarili različnim živalskim vrtom po Evropi za nadaljnjo vzrejo.

Po poginu ribic se je obesil

Kuala Lumpur (STA/AFP) - 23-letni Malezijec Čing Kin Fei je po poginu svojih priljubljenih ribic v akvariju zapadel v težko depresijo in se obesil, piše malezijski časnik Star. Njegova babica Čui Či Jin je izjavila, da se je njen vnuk od pogina treh ribic zelo spremenil."Čing je oboževal svoje ribice in je zelo veliko časa posvetil njihovi skrbi. Odkar so poginile, se je zaprl vase. Niti je govoril, niti je dovolj jedel," je dejala babica. Čingove ribice so pripadale neki vrsti z izboklino na čelu in progami po telesu, ki spominjajo na kitajske črke. V Aziji verjamejo, da tovrstne ribice prinašajo srečo.

Britanska kraljica odlikovala Erica Claptona

London (STA/Hina) - Legendarni kitarist Eric Clapton je zadnji v nizu britanskih rock legend, ki jih je kraljica Elizabeta II. odlikovala z visokim državnim odličjem. Večkratni dobitnik grammya je postal tako imenovani komtur (predstojnik viteškega reda) Britanskega cesarstva, samo rang nižje glede na viteze Paula McCartneya, Eltona Johna in Micka Jeggerja. Na letošnjem seznamu dobitnikov kraljevskih odlikovanj so člani britanske rugby reprezentance, trener reprezentace Clive Woodward je tako postal sir Clive. Tudi teniški igralec Tim Henmam, ki že leta poskuša razveseliti Britance z osvojitvijo Wimbledona, je sprejel odličje Reda Britanskega cesarstva, po značaju nižje od tistega, s katerim je bil odlikovan Clapton.

sg/vi/mva
© STA, 2004