Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 31. decembra - Nekaj zanimivosti iz sveta.

Tatinske veverice ukradle lučke z novoletne jelke

London (STA/dpa) - Štiričlanska tolpa tatinskih veveric je z novoletne jelke pred hišo neke britanske družine v mestu Swindon na jugozahodu Anglije pobrala vse lučke. Po poročanju britanskih medijev so nadobudni glodavci v zgolj dveh dneh z jelke ukradli vseh 250 žarnic. 41-letna Sally Kennet in njen sin Joshua sta z verande lahko le opazovala, kako se živalce sploh niso menile za orehe, ki so jih družinski člani posebej zanje pustili pred hišo, in z bliskovito naglico odnašale rdeče žarnice. Zaleglo ni niti, ko so jih Kennetovi skušali prepoditi, saj so se mali tatovi vrnili k jelki takoj, ko so jim člani družine obrnili hrbet.

Spanec za boljši spomin

Chicago (STA/dpa) - Dober in kvaliteten nočni spanec je ključnega pomena za dober spomin, zato je še kako koristen nasvet, da je včasih določeno stvar potrebno tudi "prespati". Kot so še ugotovili znanstveniki z ameriške univerze v Chicagu, lahko nočni spanec pomembno prispeva k temu, da v spominu obdržimo informacije in snovi, o katerih smo se učili podnevi. Ta ugotovitev kaže na to, da bi bilo najboljše, da se, ko se učimo tujih jezikov ali kakšnih drugih intelektualnih veščin, po vsaki učni uri najprej dobro naspimo in "utrdimo" pridobljeno znanje, še menijo znanstveniki.

Bulterier princese Ane ni kriv za smrt kraljičinega psa

London (STA/AP) - Dotty, angleška bulterierka princese Ane, navsezadnje le ni kriva za smrt valižanskega ovčarja Pharosa britanske kraljice Elizabete II.. Po poročanju britanskih medijev naj bi kraljičinega psa napadla Anina psička Florence, prav tako angleška bulterierka, proti kateri pa britanska kraljeva družina ne bo ukrepala. Pharosa so pred nedavnim zaradi poškodb tačk odpeljali na veterinarsko kliniko, kjer pa so ga morali kasneje uspavati, saj mu niso mogli več pomagati. Psička Dotty je pred časom sicer že bila v težavah zaradi svoje popadljivosti. Aprila 2002 je namreč ugriznila dva otroka, stara sedem in 12 let, ki sta se sprehajala v parku v bližini dvorca Windsor, zato je več britanskih organizacij za zaščito pravic otrok in živali ob tem najnovejšem incidentu zahtevalo, da bi morali Dotty uspavati. Ana je ob takratnem incidentu priznala, da je njen pes napadel otroka, sodišče pa ji je naložilo 500 britanskih funtov kazni, 500 funtov odškodnine in 148 funtov sodnih stroškov. Zaradi agresivnosti je morala Dotty tudi na pregled k posebnemu pasjemu psihiatru. Sodni primer proti princesi je bil sicer prvi, v katerem je sodišče kakega člana britanske kraljeve družine obsodilo zaradi kaznivega dejanja.

Na testiranje orgazmotrona prišla le ena prostovoljka

Washington (STA/Hina) - Ameriški kirurg in izumitelj Stuart Meloy je bil nemalo presenečen, ko je na prostovoljno testiranje naprave za spodbujanje orgazma pri ženskah, ki ga je znanstvenik poimenoval orgazmotron, prišla le ena ženska. Izumitelj še vedno upa, da bo našel vsaj osem prostovoljk, ki bodo dovolile, da jim v hrbtenico vgradijo majhne elektrode, pod kožo pa napravo, podobno srčnemu spodbujevalniku, ki povečuje spolno slo. Edina prostovoljka, poročena ženska, ki menda že več let ni uživala v spolnosti, je nad izumom sicer navdušena, piše ameriška revija New Scientist. Stimulator spolnih užitkov pa v primeru, da bo prišel na tržišče, žal ne bo poceni, saj bo napravica skupaj z vgradnjo stala približno 22.000 dolarjev.

Kitajke iščejo dobro stoječe življenjske sopotnike

Peking (STA/AFP) - Sodobni Kitajki je danes bolj pomembna debelina denarnice njenega morebitnega življenjskega sopotnika kot pa raven njegove izobrazbe, so pokazali rezultati najnovejše raziskave psihologov s pekinške univerze. Po tej raziskavi se je 73 odstotkov žensk, ki so iskale partnerja prek malih oglasov, leta 1985 želelo poročiti z moškim z visoko izobrazbo. Že leta 2000 pa je takšne želje imelo samo 29 odstotkov Kitajk. Partnerja z dobrim zaslužkom in obeti za uspešno kariero je pred dvajsetimi leti iskalo 42 odstotkov Kitajk, leta 2000 pa že 65 odstotkov. Avtorji raziskave navajajo, da tovrstne spremembe v stališču kitajskih žensk kažejo, da visoka izobrazba v tej daljni državi ne jamči dobrega zaslužka niti zanimive kariere.

kk/ab/vi/kz/kk
© STA, 2003