Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 31. decembra - Nekaj zanimivosti iz sveta.

Angelina Jolie idealna družba za silvestrovo

Washington (STA/AFP) - Ameriška filmska igralka Angelina Jolie predstavlja za Američane idealno družbo za silvestrovo, je pokazala anketa verige poslovalnic za izposojo in prodajo videokaset Blockbuster, v kateri je sodelovalo 31.969 oseb. 28-letna zvezda filma Lara Croft: Tomb Raider je zbrala 35 odstotkov glasov pred filmsko kolegico Catherine Zeta-Jones (Chicago), ki je osvojila 20 odstotkov glasov. Jessica Biel je tretja s 16 odstotki glasov. Med igralci pa so vprašani izbrali Ashtona Kutcherja, prijatelja igralke Demi Moore, o katerem kot partnerju za silvestrovo sanja 31 odstotkov Američank. Sledijo mu igralec Johnny Depp, zaradi katerega je zadrhtelo 26 odstotkov ženskih src, Keanu Reeves (15 odstotkov), Hugh Grant (15 odstotkov) in novi guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger (7 odstotkov).

Kanarčka rešila otroka izpod ruševin v Bamu

Bam (STA/AFP) - Po petkovem katastrofalnem potresu na jugovzhodu Irana so v mestu Bam, ki ga je potres najbolj prizadel, so reševalci izpod ruševin potegnili dva otroka, potem ko jih je privabilo petje kanarčkov, poroča uradna iranska tiskovna agencija Irna. "Hudo poškodovana otroka sta ležala zraven kletke. Ker so slišali petje kanarčkov, je reševalcem po večurnem prizadevanju uspelo potegniti oba otroka izpod ruševin," navaja Irna. Otroka sta bila ujeta v ruševinah neke stare hiše v zgodovinski četrti Bama, ki je bila popolnoma uničena v potresu. Reševalci so kanarčka za nagrado spustili na prostost.

Izraelski poslanci goljufali pri inteligenčnem testu

Jeruzalem (STA/AP) - Člani izraelskega parlamenta so nedavno na televiziji sodelovali pri testu inteligentnosti. Dosegli so povprečen uspeh, najbolje pa so se odrezali pravniki, so pa poslanci premagali manekenke in bodybuilderje. Toda dva dni po testu je eden od poslancev vladajoče stranke Likud priznal, da je njihovo šestčlansko moštvo pri testu goljufalo in prepisovalo odgovore. "Želeli smo uspeti kot otroci, saj nas je gledal ves narod," je dejal poslanec Haim Kac. Poslanci, ki se testa niso udeležili, so seveda izkoristili priložnost in se norčevali iz "goljufov". "Zdi se, da bi morali test opravljati vsi poslanci, da bi dobili dobre rezultate," je dejal poslanec Roni Bar-On.

Srbska policista oropala menjalnico

Beograd (STA/Beta) - Beograjska policija je aretirala dva svoja kolega zaradi suma, da sta oropala menjalnico. Policija je sporočila, da sta osumljena pred dnevi zakrinkana vstopila v menjalnico in s pištolami grozila zaposlenim. Ukradla sta 2660 evrov in 280.800 dinarjev. Še isti večer ju je policija aretirala, policisti pa so našli tudi ukradeni denar in ga vrnili lastniku.

V Švici 850.000 ljudi živi v revščini

Luzern (STA/AFP) - V Švici v negotovosti in revščini živi 850.000 ljudi, socialne razlike pa so se letos še povečale, je v letnem poročilu ugotovila švicarska Karitas. Dohodek kar dveh tretjin Švicarjev pa se je v zadnjih letih zmanjšal. Ogrožen je socialni mir, predvsem zaradi naraščajoče brezposelnosti, saj se številni brezposelni zatekajo h kriminalu in so odvisni od socialne pomoči. Za prihodnje leto Karitas tako napoveduje težke socialno-politične preizkuse.

vi/mva
© STA, 2003