Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 30. decembra - Nekaj zanimivosti iz sveta

Reklamna pesem podjetja za rušenje postala hit

Tokio (STA/dpa) - Neko japonsko podjetje za rušenje stavb je postalo neverjetno popularno, potem ko je njegova reklamna pesem postala uspešnica na radijskih in televizijskih postajah. Pesem, ki ima za naslov kar ime podjetja Nihon Break Kogyo, se je povzpela na eno najvplivnejših japonskih glasbenih lestvic Oricon. Tokrat se je zgodilo prvič, da bi se nek reklamni napev uvrstil na glasbene lestvice. Pesem, katere refren se glasi: "Uničili bomo hiše! Uničili bomo mostove!", je pred dvema letoma skomponiral neki delavec podjetja, potem pa je skorajda utonila v pozabo. Nato so jo jeseni zaigrali na neki televizijski oddaji in predvsem med mladimi je sprožila val navdušenja. Uprava podjetja se je nato odločila, da bo pesem izdala na zgoščenki. Priljubljena pa je postala tudi kot melodija za prenosne telefone.

Opice v moskovskem živalskem vrtu bodo za Silvestrovo dobile ananas

Moskva (STA/Itar-Tass) - V živalskem vrtu v Moskvi bodo opicam za Silvestrovo postregli z ananasom in mangom. "Za poslastico bomo opicam kupili 30 kilogramov tropskega sadja," je povedala predstavnica živalskega vrta Varvara Mešek. Sadje bodo namreč opice dobile le za posladek, ostali obroki bodo običajni. Velike opice bodo dobile rdeče meso ali perutnino, manjše opice pa drevesne veje ali žuželke. Poleg tega bodo živalim ponudili omleto in narastek z rozinami. "V vsakem obroku bodo imele zeleno. Preprosto obožujejo jo," je še povedala Meškova. V moskovskem živalskem vrtu živi več kot 250 opic 20 vrst.

Ubil poulična glasbenika, ker sta mu igrala pod oknom

Barcelona (STA/Hina) - Ker ni mogel zaspati, je neki Španec hladnokrvno ustrelil poulična glasbenika, ki sta mu pozno v noč igrala pod oknom, so poročali španski mediji. 60-letni moški je z balkona s pištolo ubil 44-letnega glasbenika, njegovega 23-letnega nečaka pa ranil, tako da so ga odpeljali v bolnišnico, kjer je podlegel poškodbam. V zagovoru je pojasnil, da je lastnik lokala in da mora vsak dan zgodaj vstajati ob petih. Ubita glasbenika, portugalska Roma, pa sta cele noči pila pivo in igrala na električne orgle, ki sta jih vgradila v manjši tovornjak. Lokalni prebivalci so povedali, da so se v zadnjem času pritoževali nad njuno celonočno glasbo, vendar so obenem poudarili, da 60-letnik ni imel nikoli pripomb.

V smrt pred tečno soprogo

Dar es Salaam (STA/Hina) - Neki Tanzanijec je namenoma spil insekticid in umrl, v poslovilnem pismu pa je zapisal, da se je za to odločil, da bi se rešil tečne in prepirljive soproge, je sporočila tanzanijska policija. Truplo 32-letnika so odkrili v Dar es Salaamu, glavnem mestu Tanzanije, skupaj s pismom in kozarcem, v katerem so našli sledove kemikalij, ki jih uporabljajo za zatiranje zajedalcev pri živini. "Odločil sem se, da naredim konec svojemu življenju. Sit sem stalnega ženinega nerganja," je zapisal samomorilec.

Za Združeno kraljestvo 7,1 trilijona evrov

London (STA/Tanjug) - Če bi kdo želel kupiti Združeno kraljestvo, bi moral za to odšteti "skromnih" 7,1 trilijona (milijard milijard) evrov, ocenjuje britanski nacionalni zavod za statistiko. Gre za skupno vsoto vrednosti vseh zemljišč, zgradb, mostov in cest v Angliji, Walesu, na Škotskem in Severnem Irskem, pa tudi vozil in strojev, ter delnic in obveznic v lasti Britancev glede na vrednosti, ki so veljale za leto 2002. Trenutna vrednost Združenega kraljestva na tržišču je znatno večja kot pred leti, predvsem zaradi višjih cen zemljišč in nepremičnin, ki so se od leta 1994 do danes podvojile. Da bi si lažje predstavljali, koliko je 7,1 trilijona evrov, so strokovnjaki izračunali, da bi s tem denarjem lahko kupili 41,5 milijona letal vrste boeing 747, 106 milijonov slik svetovno priznanih umetnikov, kakršen je denimo Van Gogh, ali 199 milijonov Davidov Beckhamov, če kot vrednost nogometaša vzamemo vsoto, ki jo je zvezdnik dobil za svoj prehod v nogometni klub Real Madrid.

vi/ps/kk
© STA, 2003