Odločitev rabinov, ali bodo svinje čuvaji judovskih naselij

Jeruzalem, 28. oktobra - Izraelski rabini naj bi se izrekli o projektu uporabe dresiranih svinj kot čuvajev judovskih naselij na Zahodnem bregu pred palestinskimi samomorilci, poroča francoska tiskovna agencija AFP, sklicujoč se na pisanje jeruzalemskega dnevnika Mariv.

Visoki predstavniki "Gdud Haivri", judovske organizacije, ki naselja na Zahodnem bregu oskrbuje s psi čuvaji, menijo, da imajo svinje tako izostren vonj, da bi lahko odkrile Palestince, ki bi se poskušali vtihotapiti na judovsko območje. Svinje imajo namreč precej bolj razvit vonj kot psi.

Ta žival pa je nevarna tudi za islam. Njihova vera namreč uči, da tisti, ki se ga dotakne svinja, ne bo imel pravice do 72 devic, ki ga čakajo v raju, navajajo v Izraelu.

Predsednik sveta rabinov z Zahodnega brega rabin Danel Šilo je potrdil, da bi lahko vzrejo svinj, ki jih imajo za "nečiste" živali in jih judovska vera prepoveduje, v izjemnih primerih, predvsem ko gre za človeška življenja, dovolili.

Prebivalci naselja Adei Ad na Zahodnem bregu v podobne namene že uporabljajo gosi, saj upajo, da bodo ob morebitnem prihodu napadalcev začele gagati, po vzgledu gosi na rimskem Kapitolu, ki so z gaganjem opozorile na napad Galcev leta 390 pred našim štetjem.

nb/sk
© STA, 2003