Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 3. januarja - Nekaj zanimivosti iz sveta

Michael Jackson razmišlja o tožbi zaradi videoigrice

Los Angeles (STA/dpa) - Kralj popa Michael Jackson razmišlja o tožbi proti nekemu ameriškemu podjetju, ki je razvilo bizarno video igrico z naslovom "Michael Jackson Baby drop". Kot je poročala ameriška televizija CNN, je Jackson igrico označil "za neverjetno bolestno". Igrica se sicer norčuje iz dogodka, ko je Jackson novembra z okna hotela v Berlinu pokazal svojega dojenčka, a ker ga je držal zunaj okna, so ga mnogi obtožili neprevidnosti. Igralec mora zato v video igrici na cesti pred hotelom s košem loviti nesrečne otroke, ki jih animirani Jackson meče s strehe hotela. Računalniško igro je podjetje eUniverse Inc. objavilo na spletnem naslovu www.madblast.com.

Kalkulator in mobitel Japoncu rešila življenje

Tokio (STA/dpa) - Žepni kalkulator in mobilni telefon sta lahko tudi nujno potrebna pripomočka za življenje. In to dobesedno. Nek ropar je v japonskem mestu Nagoja pri poskusu ropa streljal na 27-letnega poslovodjo neke trgovine in ga zadel v predel prsi. K sreči je imel mladi šef ravno v prsnem žepu shranjen žepni kalkulator in mobitel, ki sta prestregla kroglo. Poslovodja se sprva sploh ni zavedal, da ima ropar pravo orožje; menil je, da gre zgolj za otroško strašilno pištolo, ker kljub izstreljenemu strelu ni čutil bolečine. Skupaj s še dvema uslužbencema je roparja napadel in ga obvladal ter nato predal policiji. Ko je zagledal preluknjan kalkulator in mobitel s kroglo v sredini, bi ga skoraj kap; o tem ali zaradi tega, ker sta mu napravici rešili življenje, ali ker sta bili uničeni, pa ni poročil ...

Kralj Tonge shujšal za neverjetnih 70 kilogramov - počuti se kot "ptiček"

Nuku'alofa (STA/dpa) - Taufa'ahau Tupou IV., do pred kratkim še močno preobilni kralj Tonge, je shujšal za kar 70 kilogramov. Dosežek, ki bi bil bržkone neverjeten, če njegovo veličanstvo nebi pred časom tehtalo prek 200 kilogramov. Kot je poročal tajvanski radio BCC se monarh te otoške državice v Tihem oceanu sedaj počuti odlično - "lahkotno kot ptiček". Kot je pojasnil kralj, je s svojo "shujševalno kampanjo" skušal vzpodbuditi svoje podanike, ki so vsi bolj kot ne preobilni, naj mu sledijo. Tonga ima sicer najvišjo stopnjo predebelih prebivalcev na svetu; dodatne kilice tam namreč veljajo za simbol lepote.

Leta 2002 na Manhattanu najmanj umorov v zadnjih 100 letih

New York (STA/dpa) - Prestižni newyorški predel Manhattan je v letu 2002 zabeležil najnižje število umorov v zadnjih sto letih. Po navedbah državljanskega gibanja "Citizens' Crime Commission" je po doslej znanih podatkih na Manhattanu nasilne smrti lani umrlo "le" 82 ljudi. Še nikoli doslej v zadnjih sto letih število umorov ni padlo pod sto, piše New York Daily News v četrtkovi izdaji. Statistični podatki sicer še niso povsem dokončni - podatki so zbrani v obdobju od 1. januarja 2002 pa do prejšnje nedelje, 29. decembra -, vendar pa se naj ne bi znatno spremenili. Sicer pa so lani v vseh petih predelih New Yorka zabeležili 575 umorov, kar je zadovoljivo manj od leta 2001, ko je v New Yorku nasilne smrti umrlo 646 ljudi. Črn rekord stoletja trdno drži leto 1990 s kar 2262 umori v New Yorku. Statistiki v New Yorku v primerjavi z letom 2001 beležijo upad tudi ostalih z nasiljem povezanih kriminalnih dejavnosti, predvsem posilstev in ropov. V primerjavi z letom 2001 so ta dejanja upadla za dobrih šest odstotkov, v primerjavi z letom 1993 pa kar za 65 odstotkov.

V Turčiji vsaka druga ženska žrtev družinskega nasilja

Ankara (STA/AFP) - V Turčiji je več kot polovica žensk žrtev družinskega nasilja. Po podatkih, ki so o tem problemu v Turčiji na voljo, je v Turčiji za domačimi zidovi tepenih približno 58 odstotkov žensk, ugotavlja medicinska zbornica v Ankari v poročilu, ki so ga objavili po simpoziju novembra lani. Poročilo pa opozarja, da je zaradi turške tradicije in običajev o tem problemu praktično nemogoče pridobiti realne številke. Poročilo ob zaskrbljujočih ugotovitvah poudarja nujnost boja proti družinskemu nasilju, ponižanju, izkoriščanju in posilstvih v vsakršnih oblikah. Nasilje nad ženskami tako ostaja resen problem v muslimanski Turčiji. Patriarhalna tradicija namreč še naprej vlada turški družbi, kljub temu da imajo ženske, predvsem v urbanih predelih, zahvaljujoč reformam Kemala Atatuerka enake pravice kot moški vse od ustanovitve moderne Turčije leta 1923.

ms/mav/vr/bp
© STA, 2003