Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 2. januarja - Nekaj zanimivosti iz sveta

Na Japonskem izbrali najneumnejše lopove leta 2002

Tokio (STA/Tanjug) - Japonski časopis Mainiči šimbun je sestavil seznam najneumnejših dejanj, ki so jih v letu 2002 storili lopovi. Na seznamu se je znašel tudi ropar, ki se je vrnil v trgovino, ki jo je predtem oropal, samo zato, da bi se opravičil. Nek drugi ropar sploh ni uspel dokončati svojega dela, saj je ugotovil, da si je pozabil nadeti masko. Na seznamu japonskega časnika se je znašel tudi nesojeni gangster, ki je vstopil v trgovino z orožjem in zahteval pištolo, grozeč prodajalcu z lesenim mečem. Tu je še lopov, ki je ukradel vrečo riža, vendar ni opazil, da je bila preluknjana, tako da so ga policaji zlahka našli, saj so le sledili rižu.

Princ Charles obtožen hinavščine zaradi audija

London (STA/AFP) - Nek britanski laburistični poslanec je obtožil princa Charlesa hinavščine, potem ko si je ta kupil nemški avtomobil audi. Britanski prestolonaslednik je namreč predtem pozival Britance, naj kupujejo britanske proizvode, da bi tako pomagali domačemu kmetijstvu, so poročali tamkajšnji mediji. Tiskovna predstavnica princa Charlesa je poudarila, da je bil audi izbran zato, ker so v Veliki Britaniji ustavili proizvodnjo avtomobilov vauxhall omega, ki ga je princ želel kupiti. Vauxhall je namreč britanska inačica opla. "Vauxhall se je odločil, da bo ustavil proizvodnjo omege, zato je princ moral izbrati drugi avtomobil. Audi je bil tisti, ki je izpolnil vse zahtevane pogoje," je pojasnila tiskovna predstavnica. Po njenih besedah odločitev princa Charlesa ni v nasprotju z besedilom, ki ga je minuli teden napisal za kmetijsko revijo Farmer's Weekly, v kateri je od britanskih ustanov in državnih organov zahteval, naj hrano nabavljajo pri domačih proizvajalcih. "Zamislite si količino hrane, ki bi jo kupila naša vojska, lokalne oblasti, šole in univerze, in kako bi to pozitivno vplivalo na življenjski standard naših kmetovalcev," je zapisal princ Charles. "Princ je govoril o hrani in ne o avtomobilih," je dejala tiskovna predstavnica. Laburistični predstavnik Tom Watson pa je poudaril, da bi moral Charles svoje predloge uskladiti z dejanji tudi, ko gre za britansko avtomobilsko industrijo.

Slovaki letno za podkupovanje zapravijo 714 milijonov evrov

Praga/Bratislava (STA/Beta) - Slovaki letno za podkupnine zapravijo skupaj okoli 30 milijard kron (okoli 714 milijonov evrov), ocenjuje slovaški inštitut za raziskovanje javnega mnenja. Na podlagi najnovejše ankete in ocene statistikov iz Infostata je največ korupcije v zdravstvu, kjer so trije od štirih anketirancev prepričani, da za njih zdravniki brez "daril" ne bi poskrbeli. Na drugem mestu je šolstvo, sledi pa mu pravosodje. Infostat ocenjuje, da je skupna vsota, ki so jo v teh dveh resorjih v letu 2002 porabili Slovaki, dosegla 62,6 milijona evrov. Siva ekonomija po ocenah slovaških analitikov znaša 10 do 15 odstotkov BDP in po tem se Slovaška bistveno ne razlikuje od drugih držav v tranziciji, denimo sosednje Češke. Od leta 1999, ko si je vlada premiera Mikulaša Dzurinde kot eno svojih prioritet zastavila boj proti korupciji, so za tovrstno kaznivo dejanje obsodili 164 oseb. V drugem polletju 2002 je policija zaradi korupcije sprožila preiskavo v 33 primerih.

So Slovaki res bolj primitivni kot Čehi?

Bratislava (STA/TASR) - Sodeč po besedah Jana Straskyja, zadnjega predsednika češkoslovaške vlade in sedanjega guvernerja Južne Bohemije, so Slovaki bolj primitivni od Čehov. "Ne želim biti žaljiv, toda Slovaki so nekako bolj primitivni (od Čehov), njihove gostilne so manj urejene, sami pa so bolj občutljivi in manj iznajdljivi," je dejal v intervjuju za češki dnevnik Mlada fronta Dnes (MFD) ob deseti obletnici razpada skupne države 1. januarja leta 1993. Prvi slovaški predsednik Michal Kovač Straskyjeve izjave ni želel komentirati.

Srbsko prebivalstvo med desetimi najstarejšimi na svetu

Beograd (STA/Beta) - Srbsko prebivalstvo sodi med deset najstarejših populacij na svetu; povprečna starost ljudi je namreč 40 let, kažejo prvi končni rezultati lanskega popisa prebivalstva v Srbiji. "S takšnim trendom bomo kmalu postali stara nacija," je dejal novinarjem direktor Republiškega zavoda za statistiko Srbije Zoran Jančič in dodal, da je delež mladih v strukturi srbskega prebivalstva samo 19,7-odstoten. Po rezultatih popisa, ki so ga opravili od 1. do 15. aprila lani, znaša število stalnega prebivalstva v Srbiji 7.498.001 ali manj kot leta 1991, ko je ta številka znašala 7.581.437. Kot je pojasnil Jančič, je do tega prišlo tudi zaradi spremenjene definicije stalnega prebivalstva, saj z omenjenim popisom niso zajeli oseb, ki živijo v tujini več kot leto dni, in razseljenih oseb, v popisu pa so zajeti tujci, ki v Srbiji živijo več kot leto dni, ter begunci. Ko gre za vprašanje etnične sestave, je naraslo število neopredeljenih; njihovo število je enajstkrat večje glede na predhodni popis prebivalstva leta 1991. Število tistih, ki so se opredelili kot Srbi, je naraslo za 150.000, največji padec pa so zabeležili pri tistih, ki so se leta 1991 opredelili za Jugoslovane. Srbi so najštevilčnejši v 144 občinah, Madžari v osmih, Bošnjaki v treh, Bolgari, Slovaki in Albanci v po dveh občinah, medtem ko za 29 občin ni podatkov. V popisu so zajeli osem milijonov oseb, 2.600.000 gospodinjstev in tri milijone stanovanj.

vi/np/sg/sek
© STA, 2003