Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 31. decembra - Nekaj zanimivosti iz sveta

Tretjina moških ima simptome menopavze

London (STA/Tanjug) - Rezultati najnovejše raziskave, ki so jo opravili švedski strokovnjaki, kažejo, da ima kar tretjina moških, starejših od 55 let, simptome menopavze, kot sta potenje in oblivanje vročine. Znanstveniki menijo, da je isti protein - CGRP - odgovoren za te simptome pri ženskah in moških. Zmanjšano izločanje hormona testosterona in estrogena namreč moti proizvodnjo proteina, kar povzroča širjenje krvnih žil, to pa je vzrok za potenje in oblivanje vročine. Švedski znanstveniki so vprašali 1800 moških, starejših od 55 let, ali so občutili simptome menopavze. Na podlagi njihovih odgovorov so ugotovili, da so simptome menopavze v glavnem imeli moški, ki so imeli tudi simptome, značilne za nizko raven moškega hormona testosterona, je poročal britanski BBC. Znanstveniki so nadalje raziskovali in ugotovili, da je pri pacientih, ki so se zdravili za rakom prostate oz. z ženskim hormonom estrogenom, nižji odstotek tistih, ki so imeli simptome menopavze, kot pa pri pacientih, ki so bili na operaciji, ki ima za posledico zmanjšanje ravni testosterona.

Nekdanjemu turškemu poslancu grozi kar 1235 let zaporne kazni

Carigrad (STA/Tanjug) - Turški tožilec je za nekega bivšega poslanca, obtoženega goljufije velikih razsežnosti, zahteval kazen, in sicer skupaj kar 1235 let strogega zapora. 44-letni Fadil Akgunduz je obtožen, da je vzel velike vsote denarja od 247 Turkov, ki živijo v Nemčiji, pod pretvezo, da bo denar vložil in skoval ogromen dobiček. "Poslovnežu" dvomljivega slovesa je uspelo z lažnimi obljubami zbrati šest milijonov nemških mark. Tega denarja ni nikoli vrnil niti ni izplačal obljubljenega dobička. Turška zakonodaja za tovrstno kaznivo dejanje sicer predvideva kazen od dveh do petih let zapora.

Cousteaujev sin bo posnel dokumentarec o potopu tankerja Prestige

Madrid (STA/dpa) - Sin znamenitega francoskega morskega raziskovalca Jacques-Yvesa Cousteauja (1910-1997), Jean-Michel, namerava posneti dokumentarni film o potopu tankerja Prestige pred špansko obalo, ki je z izlitjem več deset tisoč litrov nafte povzročil eno največjih ekoloških katastrof sploh. S filmom želi Cousteau opozoriti na nevarnost, ki jo za okolje predstavljajo "ladje za v staro železo," vlade držav pa pozvati, naj zastarele tankerje umaknejo iz prometa, poroča španski tisk. V središču filmske pripovedi bo škoda, ki jo je katastrofa prizadejala španski atlantski obali, in težave, v katerih se je znašlo več tisoč španskih ribičev, ki so zaradi naftnega madeža izgubili vir zaslužka. 26 let stari tanker Prestige s 77.000 tonami nafte je pred špansko obalo 13. novembra začel toniti, nato se je prelomil in šest dni kasneje potonil. Doslej je iz tankerja izteklo kakih 30.000 ton nafte. Iz ostankov tankerja, ki ležijo 3600 metrov pod morsko gladino, pa naj bi po mnenju strokovnjakov dnevno še vedno izteklo do 150 ton nafte.

Piton vzrok za paniko na avtobusu

Nairobi (STA/Hina) - Potniki v avtobusu so se panično razbežali, ko je iz škatle zlezel velik piton, ki ga je sicer neka ženska kupila za magični ritual v čast kenijskih splošnih volitev minuli konec tedna, je poročal časnik Daily Nation. Več kot tri metre dolga kača je zbežala iz škatle prav v trenutku, ko je voznik ustavil avtobus, da bi zamenjal gumo. Privrženci nekaterih kandidatov na nedavnih volitvah so tako ali tako znani po raznih ritualih, s katerimi skušajo vplivati na volivce in na volilne rezultate. Ženska, ki ji je zbežal piton, pa je med drugim pojasnila, da je kačo kupila za približno 125 ameriških dolarjev, da bi lahko pomagala mlajšemu bratu, ki je sodeloval na volitvah.

Kitajci usmrtili piranhe

Peking (STA/Hina) - Kitajske oblasti so prepovedale piranhe, znane tropske mesojede ribe, potem ko so se po mnenju nekaterih znašle v Rumeni reki na jugu Kitajske, je zapisal časnik China Daily. V pekinškem akvariju, ki hrani okrog 300 rib iz amazonske džungle, so vse piranhe usmrtili 25. decembra, na božič, potem ko je vlada v Pekingu objavila prepoved te vrste rib. Piranhe so prepovedane v številnih državah, sicer pa zelo redko napadejo človeka v svojem naravnem domovanju; rekah Južne Amerike.

vi/ab/ps/sgo/td
© STA, 2002