Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 11. julija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Od 6294 kandidatov, ki so na 80 šolah v spomladanskem roku opravljali splošno maturo, je bilo uspešnih 92 odstotkov. Poklicno maturo je na 142 šolah od 8204 kandidatk in kandidatov uspešno opravilo 90,2 odstotka, so sporočili na novinarski konferenci. Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je pojasnil, da se deleži uspešnih na maturi v zadnjih treh letih niso kaj bistveno spreminjali. To dokazuje, da je matura stabilno preverjanje znanja.

WASHINGTON - Premier Robert Golob je napovedal nakup vojaških osemkolesnikov od finskega podjetja Patria do predvidoma konca leta. Pogajanja med ministrstvoma obeh držav še potekajo, je dejal premier. Predsednik SDS Janez Janša je na družbenem omrežju X napoved nakupa osemkolesnikov Patria označil za ironijo zgodovine, predsednik NSi Matej Tonin pa je pozdravil premike pri izgradnji srednje bojne bataljonske skupine, a ocenil, da je Slovenija še daleč od cilja.

LJUBLJANA - Poslanske skupine Svoboda, SD in Levica so v parlamentarno proceduro vložile predlog novele zakona o varstvu javnega reda in miru, ki prepoveduje poveličevanja nacizma in fašizma. V Levici pa se zavzemajo, da bi se hujše oblike spodbujanja oziroma poveličevanja nacizma in fašizma opredelilo tudi kot kaznivo dejanje.

WASHINGTON - Premier Robert Golob in obrambni minister Marjan Šarec sta opravila pogovor o delu ministrstva, ki ga s Šarčevim odhodom v evroposlanske klopi začasno prevzema premier. Uradna primopredaja poslov bo sledila, ko bo Šarcu zaradi nezdružljivosti funkcij prenehal mandat.

LJUBLJANA - Obeleževanje dneva spomina na genocid v Srebrenici je pomemben korak na poti k spravi narodov v Bosni in Hercegovini, je v izjavi ob 29. obletnici omenjenega genocida poudarila zunanja ministrica Tanja Fajon. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je medtem izpostavila odgovornost voditeljev, da gradijo mir in pravičnost.

PODGORICA - Notranji minister Boštjan Poklukar se je v sredo mudil na dvodnevnem delovnem obisku v Podgorici pri črnogorskem kolegu Danilu Šaranoviću, s katerim sta potrdila dobro sodelovanje med ministrstvoma in policijama. Govorila sta tudi o sodelovanju s partnerji na Zahodnem Balkanu pri upravljanju nezakonitih migracij in boju proti tihotapljenju migrantov.

NOVO MESTO/OTOČEC - Skupina Krka je v polletju prihodke po ocenah glede na enako obdobje lani povečala za sedem odstotkov na 985,4 milijona evrov, čisti dobiček pa je bil z 221,6 milijona evrov medletno višji za 30 odstotkov, je družba danes objavila ob robu letne skupščine. Polletna prodaja in dobiček iz poslovanja, ki se je ustavil pri 237,7 milijona evrov, sta po navedbah prvega moža Krke Jožeta Colariča najvišja v zgodovini farmacevtske družbe. SDkupščina je potrdila predlagane sklepe, med drugim, da družba od 381,9 milijona evrov bilančnega dobička za dividende nameni 230,9 milijona evrov oz. 7,50 evra bruto na delnico. To je 13,6 odstotka več od lanske dividende in največje izplačilo delničarjem doslej.

LJUBLJANA - Združenje delodajalcev pred petkovo sejo Ekonomsko-socialnega sveta poziva k razširitvi seznama deficitarnih poklicev v odredbi za zaposlovanje tujcev ter k čimprejšnjemu sprejetju sprememb področnega zakona. Dodatne sezonske potrebe so še okrepile že tako kritično pomanjkanje ustrezno usposobljene delovne sile, zato je takojšnje sprejetje rešitev nujno, so poudarili.

KOPER - V lastništvo Primorskih novic je vstopila družba Elta Invest obalnega poslovneža Aca Kabanice. Ta je od sredine junija lastnica 12,5 odstotka izdajatelja omenjenega regionalnega časnika, je razvidno iz objave na spletnih straneh Ajpesa. Ob vstopu novega lastnika se je zmanjšal skupni lastniški delež družb okoli poslovneža Martina Odlazka.

TRST - Deželna vlada Furlanije-Julijske krajine je v sredo k poletnem rebalansu proračuna za letos vložila popravek, ki predvideva brezplačen prenos lastništva stavbe Narodnega doma pri Svetem Ivanu nad Trstom na organizacije slovenske narodne skupnosti. Z narodnim domom že sedaj v polnosti upravlja Fundacija Narodni dom.

LJUBLJANA - Agencija za okolje je napovedala, da bo vročinski val vztrajal tudi naslednji teden. Ocenili so, da je možen tudi temperaturni rekord morja.

LJUBLJANA - Državni zbor je na sredini redni seji sprejel zakon o ratifikaciji sporazuma o financiranju ponovne postavitve skupne stalne razstave, ki prikazuje trpljenje taboriščnikov z območja republik nekdanje Jugoslavije v Bloku 17 Državnega muzeja Auschwitz-Birkenau. Ministrstvo za kulturo bo za izvajanje sporazuma namenilo 320.000 evrov.

BREŽICE - V Brežicah bodo konec avgusta pripravili prvi festival evropskega filma, za katerega organizatorji upajo, da bo postal tradicionalen. Od 28. do 31. avgusta si bo v prostorih Posavskega muzeja Brežice mogoče po ugodni ceni ogledati 10 evropskih filmov. Na koncu bodo podelili tudi nagrado za najboljši film po izboru občinstva.

kab/lem
© STA, 2024