Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 10. julija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

WASHINGTON - Premier Robert Golob, ki se v Washingtonu udeležuje vrha zveze Nato, je v torek na sprejemu za slovenske in ameriške predstavnike na veleposlaništvu izpostavil pomen deljenja skupnih ciljev, kot sta blaginja in demokracija, pri čemer pa da velikost in moč države nista pomembni. Ob tem je spomnil na dolgo pot Slovenije od samostojnosti do danes, ko praznuje 20 let članstva v zvezi Nato. Slovenski veleposlanik Iztok Mirošič pa je na sprejemu opozoril, da je preteklo že preveč let, odkar je premier Slovenije obiskal prostore veleposlaništva.

WASHINGTON - Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je v torek v Washingtonu udeležila okrogle mize na temo žensk, miru in varnosti v severnoatlantskem zavezništvu, ki ga je državni sekretar ZDA Antony Blinken gostil pred vrhom ob 75. obletnici zveze Nato. Izpostavila je podporo Slovenije prenovljeni politiki Nata na tem področju. Sodelovanje žensk po njenem izboljša rezultate v mirovnih pogajanjih. Menila je tudi, da ima Nato na področju agende žensk, miru in varnosti potencial, da prevzame vodilno vlogo.

LJUBLJANA - Poslanci so z 28 glasovi za in 48 proti zavrnili predlog NSi za razpis posvetovalnega referenduma o noveli zakona o parlamentarni preiskavi. V SDS so ob torkovi razpravi v DZ napovedali možnost zbiranja podpisov za naknadni zakonodajni referendum, če predlog NSi ne bo potrjen.

LJUBLJANA - DZ je sprejel odlok o strategiji upravljanja naložb države, ki predvideva spremembo statusa nekaterih državnih družb in njihovih nalog. Odlok so podprli v koaliciji, kjer menijo, da predstavlja dobro izhodišče za odgovorno in učinkovito upravljanje naložb. Zaradi očitkov o pomanjkljivosti mu je nasprotovala opozicija.

LJUBLJANA - Poslanci so z 49 glasovi za in 30 proti sprejeli resolucijo o nacionalnem programu za kulturo za obdobje 2024 in 2031. Poslanci koalicijskih strank so poudarjali sodobnost, vključevanja več skupin, vključno z manjšinami, in nove zunanje okoliščine, nasprotniki so opozarjali na spornost nove resolucije ob še veljavni stari.

LJUBLJANA - DZ je sprejel novelo stanovanjskega zakona, ki za 10 let opredeljuje razmerja med neprofitnimi najemniki v denacionaliziranih stanovanjih in lastniki teh stanovanj, določa ugodno kreditiranje lokalnih stanovanjskih skladov in občin za gradnjo stanovanj prek republiškega sklada ter v slednjem širi upravo na tri člane.

LJUBLJANA - DZ je z 81 glasovi za in nobenim proti sprejel koalicijski predlog novele zakona o šolski prehrani, ki omogoča brezplačno kosilo učencem iz družin, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega zgornje meje 4. dohodkovnega razreda, do 1. septembra 2027.

LJUBLJANA - DZ je podal soglasje k spremenjenemu pravilniku o merilih in pogojih za uporabo sredstev Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho). Za je glasovalo 80 poslancev, proti pa nihče. Po spremembah bodo merila za delitev sredstev bolj pregledna.

MARIBOR - Družba Žito, ki je del hrvaške skupine Podravka, je slovesno zagnala prenovljeno pekarno v Mariboru. Kot je ob tem povedal prvi mož Žita Tomislav Bujanović, je celotna investicija v posodobitev proizvodnje vredna devet milijonov evrov, s čimer so na poti, da postanejo največji pekarski obrat v Sloveniji.

LJUBLJANA - DZ je sklenil, da predlog dopolnitve kazenskega zakonika, ki so ga vložili poslanci SDS, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Po predlogu bi bilo mladoletnim pri pouku prepovedano podajati vsebine, ki "spodbujajo ali prikazujejo odstopanje od samoidentitete, ki ustreza spolu ob rojstvu, spremembo spola ali homoseksualnost".

LJUBLJANA - Vrednost industrijske proizvodnje je bila maja v mesečni primerjavi nižja za 7,3 odstotka, medletno pa za pet odstotkov. V prvih petih mesecih je bila skupna vrednost industrijske proizvodnje za 0,6 odstotka nižja kot v enakem obdobju lani. Nižji je bil maja tudi prihodek v industriji, na mesečni ravni za 6,9, medletno pa za 4,3 odstotka.

LJUBLJANA/DOMŽALE - Ministrstvo za javno upravo je objavilo razpis za načelnika upravnih enot Ljubljana in Domžale. Kandidati se lahko na delovno mesto prijavijo do 25. julija. Izbrana kandidata bosta imenovana na položaj za dobo petih let z možnostjo ponovnega imenovanja.

LJUBLJANA - Predstavniki nekaterih psihoterapevtskih združenj in zveze pacientov nasprotujejo delitvi psihoterapevtov na dva poklica, saj menijo, da je psihoterapija en samostojen poklic na različnih področjih. Predlog zakona o psihoterapevtski in klinično psihoterapevtski dejavnosti namreč predvideva poklica kliničnega psihoterapevta in psihoterapevta.

CELJE - Na Celjskem gradu so predstavili projekt potopitvenega gledališča Celjski vsi, ki ga bodo ponudili obiskovalcem 23. in 24. avgusta. V interaktivni predstavi v režiji Aleksandra Saša Ilića iz Srbije bo nastopilo 20 igralcev in plesalcev z zgodbo celjskih grofov avtorice Nuše Komplet Peperko, v kateri je predstavljenih več članov rodbine.

LJUBLJANA - V Sloveniji te dni pod taktirko slovenske koproducentke Ide Weiss (Senca Studio) snemajo del otroškega filma Bučko. Film režirata Marina Andree Škop in Vanda Raymanova. Trojica je doslej že večkrat sodelovala, med drugim tudi pri prvem slovenskem božičnem filmu Kapa.

mo/tz
© STA, 2024