Po uspešni izstrelitvi rakete Ariane 6 manjši zaplet

Kourou, 10. julija - Evropska raketa Ariane 6, za katero je trboveljsko podjetje Dewesoft zagotovilo merilne sisteme, je včeraj z izstrelišča na Francoski Gvajani prvič poletela v vesolje.

Francoska Gvajana, Kourou. Po štirih letih prelaganja je danes z izstrelišča v Francoski Gvajani v vesolje prvič poletela nova evropska raketa Ariane 6. Foto: ESA

Francoska Gvajana, Kourou.
Po štirih letih prelaganja je danes z izstrelišča v Francoski Gvajani v vesolje prvič poletela nova evropska raketa Ariane 6.
Foto: ESA

Ariane 6 je uspešno opravila vzlet, izstrelitev v orbito in namestitev satelitov, je sporočila Evropska vesoljska agencija.

Ob koncu odprave, ko je bilo predvideno, da zgornja stopnja rakete na poti nazaj na Zemljo zgori, se je sicer zgodil zaplet, ki ne ogroža naslednje odprave.

Pomožni pogon v zgornji stopnji se je najprej zagnal, nato pa se je iz neznanih razlogov ustavil, je povedal vodja proizvajalca raket ArianeGroup Martin Sion.

Naslednja odprava je predvidena decembra.

Izstrelitev Ariane 6 je poskus Ese, da se po letih zaostanka uspešneje spoprime s svetovno konkurenco na področju vesoljskih tehnologij, zlasti pri prenosu satelitov v vesolje.

ut/spo/ut
© STA, 2024