Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 9. julija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Obrambni minister Marjan Šarec bo z ustanovno sejo Evropskega parlamenta nastopil mandat evropskega poslanca, ministrska funkcija pa mu bo prenehala. Vodenje obrambnega resorja bo začasno prevzel premier Robert Golob, ki je o tem danes že obvestil DZ. Novega ministra, ki bo na čelu ministrstva nasledil Šarca, pa je pričakovati jeseni.

LJUBLJANA - DZ je danes obravnaval predlog zakona o začasnih ukrepih za boljše kadrovske in delovne pogoje ter zmogljivosti pri izvajalcih socialno varstvenih storitev in dolgotrajne oskrbe. Izrecnega nasprotovanja predlogu ni bilo slišati. Predlog zakona prinaša osem ukrepov, ki se bodo izvajali v letih 2024, 2025 in 2026. Njihova skupna vrednost je ocenjena na slabih 10 milijonov evrov. Glasovanje o njem bo v sredo.

LJUBLJANA - Koalicija je predlogu novele stanovanjskega zakona, ki naj bi uredila najem denacionaliziranih stanovanj, povečala kreditiranje gradnje javnih stanovanj in uvedla tričlansko upravo v Stanovanjskem skladu RS, ob obravnavi v DZ napovedala podporo. Opozicija pa je proti, češ da bo zakon glede denacionaliziranih stanovanj še naprej neustaven, sklad pa da ne potrebuje širitve uprave. Glasovanje o predlogu novele bo predvidoma v sredo.

LJUBLJANA - Razpoložljivi podatki za drugo četrtletje po navedbah Banke Slovenije nakazujejo močnejšo krepitev gospodarske dejavnosti v Sloveniji. Trg dela ostaja robusten, inflacija se umirja, pri čemer se ohranja visoka rast cen storitev, v najnovejšem pregledu makroekonomskih gibanj ugotavlja Banka Slovenije.

LJUBLJANA - Zaključen je postopek lastniške preobrazbe krovnega podjetja hrvaške skupine Fortenova, ki je aktivna na področju trgovine, živilskopredelovalne industrije in kmetijstva ter je med drugim lastnica Mercatorja. Novi lastnik je tako postala družba Open Pass s sedežem na Malti, ki je v lasti enega najbogatejših Hrvatov Pava Vujnovca.

LJUBLJANA - Ob informacijah, da bo pomemben del nalog pri izvedbi večjega števila javnih naročil v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana prenesen na zunanje izvajalce, Komisija za preprečevanje korupcije ponovno opozarja na korupcijska tveganja, ki se ob takšnem pristopu pojavljajo. Pri tem znova poudarjajo, da je enotno vodenje javnih naročil nujen predpogoj za bolj transparentno, sledljivo in ekonomično javno naročanje.

LJUBLJANA - V ponedeljek se je zaključil 60-dnevni rok zbiranja podpisov za vložitev predloga zakona o spremembi kazenskega zakonika z vzpostavitvijo kaznivega dejanja napada na zdravstvenega delavca. Zdravniška zbornica Slovenije za vložitev pobude v DZ potrebuje 5000 podpisov, zbrali pa so 7490 overjenih podpisov. Napovedali so, da bodo v roku 30 dni vse zbrane podpise skupaj s predlogom zakona odnesli v DZ.

TOPOLŠICA/CELJE - Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je obiskala Bolnišnico Topolšica, kjer si je ogledala prostore, novo opremo in nov aparat za računalniško tomografijo (CT), pogovarjali pa so se tudi o nadaljnjih načrtih. Nato se je odpravila v Celje, kjer si je v Splošni bolnišnici Celje med drugim ogledala nadomestno novogradnjo in heliport. Več slovenskih bolnišnic je ministrica že obiskala, v prihodnje pa si želi obiskati prav vse.

LJUBLJANA - Aktivisti Greenpeacea Slovenija so zunanjo ministrico Tanjo Fajon in predsednika vlade Roberta Goloba pozvali k sprožitvi procesa ratifikacije sporazuma ZN o oceanih, ki ga je Slovenija podpisala septembra lani. Ob tem so v Ljubljani napihnili ogromno hobotnico, ki simbolno opozarja na problematiko zaščite oceanov.

LJUBLJANA - Agencija RS za okolje je za prihodnje dni izdala oranžno opozorilo zaradi visokih temperatur. Višek vročine agencija v tem tednu pričakuje v petek, ko se bodo temperature po nižinah gibale vse do 36 stopinj Celzija. Najbolj vroče bo na območju Bele Krajine in na Goriškem. Vsaj naslednjih 10 dni kakšne izrazitejše osvežitve ni na vidiku.

IDRIJA - Pri idrijski založbi Bogataj so izdali knjigo kolumn Draga Misleja - Mefa Naših sanj vam pa ne damo. Po besedah urednika Damijana Bogataja delo prinaša 121 časopisnih kolumn, tematsko razvrščenih v sedem poglavij. Kolumne so izhajale kot uvodnik izolskega tednika Mandrač. Mef je hvaležen Bogataju, da se je lotil projekta, saj se ga sam ne bi. Knjigo bo vzel na dopust, kar priporoča tudi drugim, je povedal za STA.

da/lem
© STA, 2024