Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 8. julija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Zaposleni na upravnih enotah so s sklenitvijo stavkovnega sporazuma, ki so ga njihovi predstavniki v petek podpisali z ministrom za javno upravo Francem Propsom, prenehali stavko. Vse upravne enote danes spet nemoteno delujejo. Na Upravni enoti Ljubljana tako zopet poteka naročanje na upravne storitve.

LJUBLJANA - Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh po besedah poslanca SDS Tomaža Lisca svoje delo opravlja nevestno in zavaja javnost, zato so se v največji opozicijski stranki odločili za še drugo interpelacijo ministrice v tem mandatu. Izpostavil je tudi nova dejstva, ki so prišla v javnost glede nakupa 13.000 računalnikov. Premier Robert Golob je medtem v odgovoru na Liščevo poslansko vprašanje dejal, da se interpelacije veseli, saj je prepričan, da bo Stojmenova Duh ponovno uspešno predstavila dosežke njenega ministrstva. Ob tem je poudaril, da je Slovenija na področju digitalizacije ena bolj cenjenih članic EU.

LJUBLJANA - Z nakupom sodne stavbe na Litijski je bilo marsikaj narobe, prav tako je že imel politične posledice v vladi in v koalicijskih strankah, je v odgovoru na vprašanji opozicijskih poslancev v zvezi s tem nakupom v DZ poudaril premier Robert Golob. Premier ne dvomi, da bo ministrstvo za finance znalo pojasniti očitke v zvezi z nakupom.

LJUBLJANA - DZ je v uvodu današnje redne seje s 75 glasovi za in nobenim proti potrdil izvolitev devetih poslancev iz Slovenije v Evropski parlament na volitvah, ki so potekale 9. junija. Novoizvoljeni evropski poslanci bodo mandate nastopili prihodnji teden. V Evropski parlament so bili z liste SDS izvoljeni Romana Tomc, Milan Zver, Branko Grims in Zala Tomašič, z liste Gibanja Svoboda Irena Joveva in Marjan Šarec, z liste Vesne Vladimir Prebilič, z liste SD Matjaž Nemec in z liste NSi Matej Tonin.

LJUBLJANA - Proti širjenju lažnih ali parcialnih informacij in novic in širjenju strahu se lahko borimo le z vztrajnim ponavljanjem resnice, je v odgovoru na poslansko vprašanje v zvezi z obveščanjem javnosti glede incidentov, ki vodi v stigmatizacijo določenih skupin prebivalstva, in načinom odzivanja uradnih organov, odgovoril premier Robert Golob.

MARIBOR - Nekaj več kot 50 zaposlenih v Mariborski livarni Maribor je od danes na čakanju, saj jim po odpovedi pogodbe s strani največjega kupca konec junija niso mogli zagotoviti dela, je za STA potrdil predsednik uprave omenjene družbe Samo Iršič. Kot je dodal, so se za ukrep čakanja odločili, ker bodo kader, če bi naročila začela rasti, potrebovali. Okoli 350 zaposlenih v MLM medtem še ni prejelo regresa, je pa uprava z obema sindikatoma podpisala dogovor, da rok za plačilo zaradi trenutno nezmožnosti plačila zamaknejo na skrajni rok za izplačilo regresa, ki se izteče 1. novembra.

LJUBLJANA - Vzporedni levi tir ob nastajajoči novi progi med Divačo in Koprom naj bi bil zgrajen do leta 2030. Staro progo bodo nato po besedah infrastrukturne ministrice Alenke Bratušek namenili turizmu. Izpostavila je, da medtem gradnja drugega tira teče skladno s časovnico, projekt pa da bo pokazal, da znamo v Sloveniji velike infrastrukturne projekte voditi, kot je treba.

LJUBLJANA - Dars je na javnem naročilu za izbor izvajalca za gradnjo polnega priključka iz avtocestnega predora Šentvid na Celovško cesto v Ljubljani izbral Gorenjsko gradbeno družbo. Kranjski gradbinec je z 11,76 milijona evrov z davkom oddal najugodnejšo ponudbo. Odločitev še ni pravnomočna, saj lahko neizbrani izvajalci zahtevajo revizijo.

HRASTNIK - Vodenje Steklarne Hrastik je kot generalni direktor prvzel dosedanji izvršni direktor družbe Matevž Fazarinc. Na položaju je zamenjal Petra Časa, ki se umika med nadzornike inse bo posvetil strateškim projektom na ravni Vaider Group, članica katere je hrastniška steklarna.

LJUBLJANA - Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (Akos), ki je že objavila sklep o uvedbi javnega razpisa za podelitev 24 pravic do razširjanja radijskega programa v digitalni radiodifuzni tehniki na celotnem območju države, zainteresirane ponudnike vabi k oddaji ponudb. Rok za oddajo je 3. september do 12. ure, so zapisali.

PORTOROŽ - Veliki zmagovalec 43. Melodij morja in sonca je postal Žan Videc s skladbo Neznano. Prejel je tudi nagrado Danila Kocjančiča, ki je letos doživela nadgradnjo. Doslej so jo podeljevali zgolj mladim obetavnim glasbenikom, zdaj pa so to razširili na vse, ki se v slovenski glasbi šele uveljavljajo. Prvič v zgodovini festivala so izbrali dva nagrajenca in tako sta slavila Žan Videc in Martina. Žirija je letos podelila tri nove nagrade; nagrado za glasbeno legendo je dobila skupina Prizma, nagrado za najboljšega avtorja Feri Lainšček, ki je napisal besedilo za pevko Regino, dobitnik nagrade za glasbeno bodočnost pa je postal Balladero. Za veliko nagrado 43. Melodij morja in sonca se je potegovalo 14 skladb.

da/mo
© STA, 2024