V več evropskih državah pozdravili zavrnitev skrajne desnice na volitvah v Franciji

Pariz, 8. julija - V Evropi in v svetu so si mnogi oddahnili po včerajšnjem drugem krogu parlamentarnih volitev v Franciji, v katerem je presenetljivo zmagala levica, skrajna desnica pa je zasedla šele tretje mesto. Zadovoljstvo so izrazili zlasti voditelji na levem političnem polu, ki so pozdravili dejstvo, da so francoski volivci zavrnili skrajno desnico.

Francija, Pariz. V drugem krogu parlamentarnih volitev v Franciji nobena stran ni dobila absolutne večine, glede na projekcije pa je v vodstvu levo zavezništvo. Vodja skrajno desne stranke Nacionalni zbor Jordan Bardella. Foto: Xinhua/STA

Francija, Pariz.
V drugem krogu parlamentarnih volitev v Franciji nobena stran ni dobila absolutne večine, glede na projekcije pa je v vodstvu levo zavezništvo.
Vodja skrajno desne stranke Nacionalni zbor Jordan Bardella.
Foto: Xinhua/STA

Manj navdušenja je bilo opaziti na desnici. Vodja skrajno desne portugalske stranke Chega, Andre Ventura, je izide francoskih volitev denimo označil za katastrofo za gospodarstvo in slabo za boj proti korupciji.

V drugem krogu parlamentarnih volitev v Franciji je po zadnjih podatkih največ, 182 sedežev, osvojilo levo zavezništvo Nova ljudska fronta. Macronova sredinska koalicija je dobila 168 sedežev, medtem ko je skrajno desni Nacionalni zbor osvojil 143 sedeže, čeprav so mu ankete napovedovale zmago.

sg/lkr/sg
© STA, 2024