Francosko levo zavezništvo namerava še ta teden predlagati premierja

Pariz, 8. julija - Levo zavezništvo Nova ljudska fronta namerava še ta teden predlagati kandidata za položaj premierja, je danes napovedal vodja socialistov Olivier Faure. Izbrali ga bodo bodisi s soglasjem bodisi z glasovanjem, je dejal.

Francija, Pariz. V drugem krogu parlamentarnih volitev v Franciji nobena stran ni dobila absolutne večine, glede na projekcije pa je v vodstvu levo zavezništvo. Vodja leve stranke Nepokorna Francija, ene od članic NFL, Jean-Luc Melenchon. Foto: Xinhua/STA

Francija, Pariz.
V drugem krogu parlamentarnih volitev v Franciji nobena stran ni dobila absolutne večine, glede na projekcije pa je v vodstvu levo zavezništvo.
Vodja leve stranke Nepokorna Francija, ene od članic NFL, Jean-Luc Melenchon.
Foto: Xinhua/STA

Levica je namreč glede na trenutne izide na včerajšnjih parlamentarnih volitvah osvojila največje število sedežev in pričakuje, da bo lahko oblikovala vlado. Absolutne večine sicer nima.

Zavezništvo poleg socialistov oblikujejo še skrajno leva Nepokorna Francija, zeleni Ekologi in komunisti.

Glede na zadnje podatke je v drugem krogu volitev osvojila okrog 180 sedežev v 577-članskem parlamentu. Na drugem mestu je sredinsko zavezništvo predsednika Emmanuela Macrona z okrog 160 poslanci, skrajno desni Nacionalni zbor, ki se je nadejal vladanja, pa je presenetljivo šele tretji s približno 140 sedeži.

spo/lkr/spo
© STA, 2024