V Franciji danes še uradni izidi volitev

Pariz, 8. julija - V Franciji bodo danes znani končni izidi drugega kroga parlamentarnih volitev. Glede na projekcije, objavljene po zaprtju volišč, je sicer presenetljivo zmagalo levo zavezništvo, skrajno desni Nacionalni zbor pa je šele tretji.

Francija, Strasbourg. Francozi danes v drugem krogu ključnih parlamentarnih volitev odločajo, ali bo skrajna desnica utrdila svoje vodstvo iz prvega kroga in postala najmočnejša sila v narodni skupščini. Foto: dpa/STA

Francija, Strasbourg.
Francozi danes v drugem krogu ključnih parlamentarnih volitev odločajo, ali bo skrajna desnica utrdila svoje vodstvo iz prvega kroga in postala najmočnejša sila v narodni skupščini.
Foto: dpa/STA

Čeprav so ankete pred včerajšnjimi volitvami napovedovale zmago skrajno desnega Nacionalnega zbora, je sredinskemu in levemu taboru z umikom več kot 200 kandidatov pred drugim krogom uspelo preprečiti zmago skrajne desnice.

Noben od taborov pa v prihodnji skupščini očitno ne bo imel absolutne večine. Kljub temu so v strankah leve Nove ljudske fronte po objavi projekcij že izrazili pričakovanje, da bodo dobili priložnost za sestavo vlade.

Premier Attal je sicer sinoči napovedal, da bo predsedniku Emmanuelu Macronu danes podal odstopno izjavo.

sk/ako
© STA, 2024