V Franciji glede na projekcije presenetljivo v vodstvu levica

Pariz, 7. julija - V drugem krogu parlamentarnih volitev v Franciji nobena stran ni dobila absolutne večine. Glede na projekcije je v vodstvu levo zavezništvo, sledi sredinsko zavezništvo predsednika Emmanuela Macrona, skrajno desni Nacionalni zbor pa je šele na tretjem mestu.

Francija, Strasbourg. Francozi danes v drugem krogu ključnih parlamentarnih volitev odločajo, ali bo skrajna desnica utrdila svoje vodstvo iz prvega kroga in postala najmočnejša sila v narodni skupščini. Foto: dpa/STA

Francija, Strasbourg.
Francozi danes v drugem krogu ključnih parlamentarnih volitev odločajo, ali bo skrajna desnica utrdila svoje vodstvo iz prvega kroga in postala najmočnejša sila v narodni skupščini.
Foto: dpa/STA

Leva Nova ljudska fronta naj bi imela glede na projekcije štirih francoskih institutov med 172 in 215 poslancev v narodni skupščini, na drugem mestu je Macronovo sredinsko zavezništvo z med 150 in 180 sedeži.

Skrajna desnica, ki so ji ankete pred volitvami napovedovale zmago, pa je šele na tretjem mestu in naj bi imela med 115 in 155 poslancev.

Za absolutno večino v 577-članskem parlamentu je sicer potrebnih 289 sedežev.

sk/sk
© STA, 2024