Volilna udeležba na volitvah v Franciji najvišja po letu 1981

Pariz, 7. julija - Ključnega drugega kroga predčasnih parlamentarnih volitev v Franciji se je danes do poldneva udeležilo 26,63 odstotka volivcev, kar je več kot v prvem krogu in največ po letu 1981, so sporočili z notranjega ministrstva.

Francija, Strasbourg. Francozi danes v drugem krogu ključnih parlamentarnih volitev odločajo, ali bo skrajna desnica utrdila svoje vodstvo iz prvega kroga in postala najmočnejša sila v narodni skupščini. Foto: dpa/STA

Francija, Strasbourg.
Francozi danes v drugem krogu ključnih parlamentarnih volitev odločajo, ali bo skrajna desnica utrdila svoje vodstvo iz prvega kroga in postala najmočnejša sila v narodni skupščini.
Foto: dpa/STA

Prvega kroga volitev se je pred tednom dni udeležilo 25,9 odstotka volivcev. Končna volilna udeležba je bila visoka, 66,7-odstotna, kar je bilo skoraj dvajset odstotnih točk več kot v prvem krogu volitev pred dvema letoma.

Leta 1981 se je volitev, ki jih je zaznamoval prihod levice na oblast, do poldneva udeležilo 28,3 odstotka volivcev.

Prvi današnji uradni podatki o volilni udeležbi so potrdili veliko zanimanje za glasovanje, po katerem bo po pričakovanjih skrajno desni nacionalni zbor Marine Le Pen postal največja parlamentarna stranka. Ji pa po napovedih anket ne bo uspelo doseči želene absolutne večine.

vr/sk/vr
© STA, 2024