V teku pred biki v Pamploni šest poškodovanih

Pamplona, 7. julija - Prvi dan teka pred biki med letošnjim festivalom San Fermin je bilo v Pamploni na severu Španije danes poškodovanih šest ljudi, eden huje. Predstavnik lokalne zdravniške službe je za televizijo RTVE povedal, da je ena oseba utrpela poškodbo glave, pet pa predvsem modrice.

Španija, Pamplona. Prvi dan teka pred biki med letošnjim festivalom San Fermin je bilo v Pamploni na severu Španije danes poškodovanih šest ljudi, eden huje. Foto: dpa/STA

Španija, Pamplona.
Prvi dan teka pred biki med letošnjim festivalom San Fermin je bilo v Pamploni na severu Španije danes poškodovanih šest ljudi, eden huje.
Foto: dpa/STA

Festival, ki bo potekal do 14. julija, so odprli včeraj, prvi tek z biki pa je bil danes.

Vrhunec festivala, ki v mesto z 200.000 prebivalci vsako leto privabi več tisoč ljudi, so prav teki pred biki, ko se vsak dan zjutraj na stotine ljudi poda na 850 metrov dolg tek pred šestimi biki, ki so težki tudi do 600 kilogramov, po ozkih ulicah starega mesta do mestne arene. Bike nato zvečer v areni ubijejo bikoborci.

Vsako leto je pri tem poškodovanih več deset tekačev, večinoma mladih moških. Od leta 1924 je posledicam poškodb podleglo 16 tekačev, nazadnje leta 2009.

vr/sk/vr
© STA, 2024