Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 7. julija - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

TRST - Papež Frančišek je na obisku v Trstu, kjer je z mašo na Trgu enotnosti sklenil 50. Socialni teden katoličanov v Italiji, ki je potekal na temo demokracije. Papež je poudaril, da v današnjem svetu demokracija ni dobrega zdravja. V pridigi je opozoril na krivice in pozval k pomoči migrantom, ki prihajajo po balkanski poti. Opozoril je tudi na potrošništvo, ki ga je označil za rak družbe. Med mašo je bilo slišati tudi slovenščino.

PARIZ - Francozi v drugem krogu ključnih parlamentarnih volitev odločajo, ali bo skrajna desnica utrdila svoje vodstvo iz prvega kroga in postala najmočnejša sila v narodni skupščini. Volišča po državi so se odprla ob 8. uri, ob zaprtju ob 20. uri pa je pričakovati prve napovedi volilnih izidov. Zadnje ankete kažejo, da skrajno desnemu nacionalnemu zboru (RN) ne bo uspelo doseči želene absolutne večine 289 sedežev v 577-članskem spodnjem domu parlamenta, tega pa se ne morejo nadejati niti drugi bloki.

GAZA - V izraelskem zračnem napadu na šolo v begunskem taborišču Nuseirat v osrednjem delu območja Gaze je bilo po podatkih palestinskih oblasti v soboto ubitih najmanj 16 Palestincev, ranjenih pa 50. Izraelska vojska je sporočila, da so bili tarča napada palestinski skrajneži. Vojna na območju Gaze se medtem nadaljuje že deseti mesec.

CATANIA - Vulkan Etna na Siciliji je ponoči znova bruhal lavo in pepel. Oblak pepela se je po navedbah italijanskega instituta za geofiziko dvigal pet kilometrov visoko. Po navedbah instituta se izbruh počasi umirja. Letališče v Catanii, ki so ga v petek zaprli zaradi pepela na pristajalni stezi, znova deluje. Še vedno je aktiven tudi vulkan Stromboli.

KARLOVY VARY - Na 58. filmskem festivalu v Karlovyh Varyh je kristalni globus za najboljši film v soboto prejel britanski dokumentarni film A Sudden Glimpse to Deeper Things v režiji Marka Cousinsa. Nagrajeni dokumentarec prinaša portret ene najpomembnejših britanskih abstraktnih umetnic, slikarke Wilhelmine Barns-Graham.

sk/vr/msc/ako/spo/zc/mlj/sk
© STA, 2024