Francozi na ključni volitvah volijo nov parlament

Pariz, 7. julija - Francozi danes v drugem krogu ključnih parlamentarnih volitev odločajo, ali bo skrajna desnica utrdila svoje vodstvo iz prvega kroga in postala najmočnejša sila v narodni skupščini. Volišča so se odprla ob 8. uri, ob zaprtju ob 20. uri pa je pričakovati prve napovedi volilnih izidov.

Francija, Strasbourg. Francozi danes v drugem krogu ključnih parlamentarnih volitev odločajo, ali bo skrajna desnica utrdila svoje vodstvo iz prvega kroga in postala najmočnejša sila v narodni skupščini. Foto: dpa/STA

Francija, Strasbourg.
Francozi danes v drugem krogu ključnih parlamentarnih volitev odločajo, ali bo skrajna desnica utrdila svoje vodstvo iz prvega kroga in postala najmočnejša sila v narodni skupščini.
Foto: dpa/STA

Zadnje ankete kažejo, da skrajno desnemu nacionalnemu zboru ne bo uspelo doseči želene absolutne večine 289 sedežev. Dobil naj bi do 210 poslancev. Tik za njim naj bi bila z med 145 in 175 sedeži leva Nova ljudska fronta, šele na tretjem mestu pa sredinsko zavezništvo francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Od dosedanjih 250 sedežev naj bi jih ohranilo le med 118 in 148.

Macron je predčasne volitve sklical po porazu svoje stranke na evropskih volitvah, z njimi pa je želel zaustaviti porast skrajne desnice, a se je po mnenju številnih uštel.

vr/spo/zc/vr
© STA, 2024