Iz sveta se vrstijo čestitke novemu iranskemu predsedniku

Teheran/Moskva/Peking/New Delhi/Rijad, 6. julija - Iz tujine se vrstijo čestitke novoizvoljenemu reformističnemu predsedniku Irana Masudu Pezeškianu.

Iran, Teheran. Za novega predsednika Irana je bil izvoljen reformistični poslanec Masud Pezeškian, ki je v drugem krogu premagal skrajno konservativnega Saida Džalilija. Novi iranski predsednik Masud Pezeškian. Foto: Wikipedia

Iran, Teheran.
Za novega predsednika Irana je bil izvoljen reformistični poslanec Masud Pezeškian, ki je v drugem krogu premagal skrajno konservativnega Saida Džalilija.
Novi iranski predsednik Masud Pezeškian.
Foto: Wikipedia

Ruski predsednik Vladimir Putin je Pezeškianu izrazil upanje, da bo njegovo predsedovanje pripomoglo h konstruktivnemu dvostranskemu sodelovanju med prijateljskima narodoma. Državi bi lahko po njegovih besedah tudi usklajevali reševanje mednarodnih trenj.

Čestitke je Pezeškian prejel tudi od kitajskega predsednika Xi Jinpinga, ki je izrazil pripravljenost vzpostaviti strateško partnerstvo med državama, ki bi poglobilo sodelovanje.

Tesnega sodelovanja z novim iranskim predsednikom se veseli tudi indijski premier Narendra Modi, ki glede na izjavo na omrežju X pričakuje krepitev odnosov za dobrobit ljudi v regiji.

mph/spo/mph
© STA, 2024