Za predsednika Irana izvoljen reformist Masud Pezeškian

Teheran, 6. julija - Za novega predsednika Irana je bil izvoljen reformistični poslanec Masud Pezeškian, ki je v drugem krogu premagal skrajno konservativnega Saida Džalilija. Kot so danes sporočile volilne oblasti, je Pezeškian prejel 53 odstotkov glasov, njegov tekmec pa 44.

Iran, Teheran. Za novega predsednika Irana je bil izvoljen reformistični poslanec Masud Pezeškian, ki je v drugem krogu premagal skrajno konservativnega Saida Džalilija. Novi iranski predsednik Masud Pezeškian. Foto: Wikipedia

Iran, Teheran.
Za novega predsednika Irana je bil izvoljen reformistični poslanec Masud Pezeškian, ki je v drugem krogu premagal skrajno konservativnega Saida Džalilija.
Novi iranski predsednik Masud Pezeškian.
Foto: Wikipedia

Zmagovalec je v prvem odzivu napovedal, da bo roko prijateljstva ponudil vsem. Še pred razglasitvijo uradnih rezultatov so podporniki Pezeškiana že slavili njegovo zmago.

Pezeškian je kritičen do iranske zloglasne moralne policije in obljublja enotnost, pa tudi končanje izolacije Irana v svetu. Poleg tega je pozval h konstruktivnim pogajanjem glede obnove jedrskega sporazuma iz leta 2015.

Po le 40-odstotni volilni udeležbi v prvem krogu se je drugega kroga udeležilo okrog 50 odstotkov volivcev.

Pezeškian bo nasledil Ebrahima Raisija, ki je maja umrl v nesreči helikopterja.

spo/spo
© STA, 2024