Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 5. julija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Minister za javno upravo Franc Props, predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk in predsednik konference sindikata upravnih enot Dragan Stanković so podpisali stavkovni sporazum. Sporazum bo predvidoma v uradnem listu objavljen v ponedeljek in začel veljati v torek, delo na upravnih enotah pa bo normalno steklo v ponedeljek.

LJUBLJANA - Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo se je seznanil s poročilom o delu policije v letu 2023. V razpravi so se vrstila številna opozorila o kadrovski problematiki na policiji in o problematiki medvrstniškega nasilja. Delež mladoletniške kriminalitete je bil glede na celoto lani najvišji v zadnjih desetih letih.

LJUBLJANA - Maja se je nadaljevala medletna rast blagovne menjave, a je bila bistveno bolj umirjena kot aprila, je objavil statistični urad. Izvoz blaga je bil maja medletno večji za 2,4 odstotka, uvoz pa za 5,1 odstotka. Rast še naprej poganja izključno trgovanje z nečlanicami EU, ki je bilo zaradi t. i. poslov oplemenitenja medletno večje za več kot desetino.

LJUBLJANA - Delovanje države je iz dneva v dan bolj ohromljeno zaradi obsežnih stavk v javnem sektorju, kar otežuje ali celo onemogoča številne aktivnosti gospodarstva in državljanov, so opozorili v 16 združenjih, ki sestavljajo Gospodarski krog. Vlado pozivajo, naj v najkrajšem času zagotovi nemoteno delovanje javnih storitev. Kot trenutno najbolj problematična označujejo področja izdaje gradbenih dovoljenj, zaposlovanja tujcev in zdravstva.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je čestital vodji laburistov Keiru Starmerju ob imenovanju za novega predsednika britanske vlade. Kot je ob tem dejal, se veseli sodelovanja z njim pri nadaljnji krepitvi dvostranskih odnosov in nadgradnji sodelovanja med EU in Združenim kraljestvom.

CELJE/LJUBLJANA - Na celjskem sodišču bi se z zaslišanjem osmih prič moralo nadaljevati sojenje materi dečka, ki je lani umrl v razgretem vozilu v Svetem Lovrencu pri Preboldu, in njenemu partnerju. Pravosodni policisti zaradi kadrovske stiske slednjega niso privedli, zaradi česar je sodnica Maja Manček Šporin prebrala protestno izjavo. Na ministrstvu za pravosodje obžalujejo, da se kljub vsem ukrepom zaradi naraščanja števila zaprtih oseb povečuje število odpovedanih spremstev na sodne obravnave.

VRTOJBA - V prometni nesreči, ki se je okoli 9.30 zgodila na vipavski hitri cesti, sta umrli dve osebi, več je poškodovanih. Po prvih zbranih podatkih policije je do nesreče prišlo, ker je voznik kombija trčil v tovorno vozilo. Hitra cesta je bil med Šempetrom in Vrtojbo proti Italiji dlje časa zaprta.

LJUBLJANA - V četrtkovem požaru v Regijskem centru za ravnanje z odpadki na območju Viča je pogorelo za približno 400 kubičnih metrov odpadnega kosovnega materiala, med njim mize in stoli. Gmotna škoda znaša približno 20.000 evrov. Do požara je prišlo zaradi samovžiga na vrhu kosovnih odpadkov. Zbirni center in center za ravnanje z odpadki nemoteno obratujeta naprej.

jes/bg
© STA, 2024