Med kandidati na britanskih volitvah tudi pub in vesoljski grof

London, 4. julija - Britanske volitve vsakič zaznamuje tudi nekaj nenavadnih kandidatov, ki brišejo meje med politiko in satiro. Tradicija nenavadnih kandidatov se je na Otoku začela pred 40 leti, ko se je na volitve prijavila Uradna nora stranka plešoče pošasti z dvema kandidatoma. V Veliki Britaniji lahko na volitvah namreč kandidira vsak, ki da polog 500 funtov in zbere deset podpisov.

Združeno Kraljestvo, Belfast. V Veliki Britaniji potekajo parlamentarne volitve, kjer se po 14 letih konservativne vlade obeta prepričljiva zmaga laburistov pod vodstvom Keira Starmerja, ki naj bi postal novi premier. Foto: dpa/STA

Združeno Kraljestvo, Belfast.
V Veliki Britaniji potekajo parlamentarne volitve, kjer se po 14 letih konservativne vlade obeta prepričljiva zmaga laburistov pod vodstvom Keira Starmerja, ki naj bi postal novi premier.
Foto: dpa/STA

Med satiričnimi kandidati je tokrat znova grof Binface, ki na svoji glavi nosi smetnjaku podobno čelado. V kampanji obljublja izgradnjo najmanj enega cenovno dostopnega stanovanja in predlaga nacionalizacijo pevke Adele.

Volivci pa lahko obkrožijo tudi pub Mitre v Richmondu na jugu Londona. Lastnik Chris French, ki je edini kandidat, je priznal, da gre za poceni marketinško potezo.

AI Steve pa trdi, da je prvi umetnointeligentni kandidat v Veliki Britaniji.

set/lkr/set
© STA, 2024