Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 4. julija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela predlog zakona o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah. Ta bo po besedah podpredsednika vlade Mateja Arčona med drugim razbremenil najbolj obremenjene upravne enote, med drugim namreč odpravlja krajevno pristojnost pri izdajanju bivalnih in delovnih dovoljenj tujcem.

LJUBLJANA - Preiskovalna komisija DZ o odvzemih otrok, ki naj bi v porodnišnicah potekali od leta 1965 do odreditve parlamentarne preiskave, se je dogovorila, da od društva Izgubljeni otroci Slovenije in ministrstva za zdravje dobi podatke o takratnih porodnišnicah. Te bodo prosili za podatke o rojstvih in smrtih novorojenčkov od leta 1965 naprej.

LJUBLJANA - Mandatno-volilna komisija je na seji med drugim predlagala DZ, da potrdi izvolitev devetih poslank in poslancev iz Slovenije v Evropski parlament. Komisija je sprejela tudi sklepa, s katerima predlaga DZ, da za informacijsko pooblaščenko imenuje Jeleno Virant Burnik ter 15 novih članov upravnega odbora Prešernovega sklada.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob na vrhu zveze Nato prihodnji teden v Washingtonu ne bo podpisal varnostnega sporazuma z Ukrajino, je po seji vlade povedal podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. Kot je dejal, je namreč sporazum še v usklajevanju na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve.

LJUBLJANA - V skupini Gen velikim poslovnim odjemalcem po novem ponujajo petletni dolgoročni zakup pasovne električne energije z zamejeno ceno. Gre za dva produkta, ki sta odgovor na izrazite skoke cen po ruskem napadu na Ukrajino. Podjetjem naj bi omogočila dolgoročno zaščito pred ekstremno rastjo cen, skupini Gen pa zaščito pred ekstremnim padcem cen na veleprodajnem trgu.

LJUBLJANA - Računsko sodišče je opravilo revizijo poslovanja strank SDS, Gibanje Svoboda in SD v letu 2022. Svobodi in SD je po opravljeni reviziji izreklo pozitivno mnenje, SDS pa mnenje s pridržkom, ker stranka posameznih prispevkov, pridobljenih v nasprotju z zakonom, ni nakazala v humanitarne namene in ker ni ustrezno poročala o prispevkih fizičnih oseb. Skupaj je računsko sodišče opravilo revizijo poslovanja šestih strank, od katerih so razen SDS vse dobile pozitivno mnenje.

LJUBLJANA - Vrhovno sodišče je razveljavilo opomin, ki ga je minister za delo Luka Mesec dobil zaradi domnevne razžalitve predsednika stranke Domovinska liga Bernarda Brščiča. "Pritrdilo je mojim navedbam, da stvari, ki jih Brščič govori, lahko imenujemo fašizem," je po poročanju Dnevnika v sredo povedal Mesec.

LJUBLJANA - Nekdanji direktor Agencije za varnost prometa (AVP) Igor Velov je bil na Okrožnem sodišču v Ljubljani spoznan za krivega podkupovanja. Sodišče ga je obsodilo na pogojno kazen enega leta zapora s preizkusno dobo treh let in 2000 evrov denarne kazni, povrniti pa mora tudi stroške kazenskega postopka. Njegov zagovornik je že napovedal pritožbo.

LJUBLJANA - Potem ko je Občina Železniki minuli konec sprostila promet po še ne dokončani obvoznici, so pristojni cesto ponovno zaprli. Projekt nima ne komisijskega ne tehničnega pregleda, kot tudi ne dovoljenja za predajo ceste v promet oz. uporabo ceste, so pojasnili na direkciji za infrastrukturo, kjer so za odprtje izvedeli iz medijskih objav.

LJUBLJANA - Od julija so v veljavi nove koncesije za javne avtobusne prevoze, hkrati so začeli veljati novi vozni redi, ki po pojasnilih pristojnega ministrstva upoštevajo dnevne migracijske in turistične tokove. Na račun sprememb je med potniki slišati kritike, a na ministrstvu za infrastrukturo pravijo, da bodo težave sproti reševali in vozne rede nadgrajevali.

LJUBLJANA - Pri založbi Škrateljc je izšel nov strip v seriji o epskih slovenskih zgodbah. Izpod peresa Tadeja Goloba in z ilustracijami Petra Škerla je izšel strip po romanu Janeza Jalna Bobri o življenju koliščarjev. Stripu sta dodani spremni študiji, ki se nanašata na kraj dogajanja, Ljubljansko barje.

bg/mlu
© STA, 2024