Članice Nata bodo Ukrajini prihodnje leto namenile 40 milijard evrov pomoči

Bruselj, 3. julija - Članice zveze Nata so se teden dni pred vrhom zavezništva v Washingtonu dogovorile, da bodo prihodnje leto za pomoč Ukrajini namenile 40 milijard evrov. Hkrati pa niso podprle načrta o dolgoročni finančni zavezi za Ukrajino, ki bi znašala 40 milijard evrov na leto.

Ukrajina, Kijev. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Foto: NATO/dpa/STA Arhiv NATO/dpa/STA

Ukrajina, Kijev.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.
Foto: NATO/dpa/STA
Arhiv NATO/dpa/STA

K dolgoročni finančni podpori Ukrajine je članice sredi junija pozval generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Kot je takrat pojasnil, bi pomoč znašala 40 milijard evrov na leto, breme pa bi si članice razdelile glede na BDP, pri čemer bi ZDA prispevale okoli 50 odstotkov pomoči.

Stoltenberg si že dlje časa prizadeva, da bi se usklajevanje pomoči Ukrajini, zlasti vojaške, preusmerilo z ZDA na Nato. V luči tega pa so članice Nata junija sprejele operativni načrt za razširitev podpore zavezništva Ukrajini, s katerim namerava Nato prevzeti mednarodno usklajevanje dobav orožja.

rpe/set/rpe
© STA, 2024