Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 3. julija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Skupina 32 poslancev opozicijskih strank SDS in NSi je na ustavno sodišče vložila zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti sklepa vlade o priznanju Palestine, ki ga je DZ sprejel 4. junija. Koaliciji med drugim očitajo, da je kršila ustavo in poslovnik DZ. SDS je 3. in 4. junija - pred in med izredno sejo DZ - dvakrat vložila pobudo za posvetovalni referendum glede priznanja Palestine in sedaj znova zatrjuje, da bi zaradi tega lahko DZ o tem po zakoniti poti glasoval šele po 30 dneh.

LJUBLJANA - Na zavodu za zaposlovanje je bilo ob koncu junija registriranih 43.369 brezposelnih, kar je 1,6 odstotka manj kot maja in 6,1 odstotka manj kot junija lani. Gre za novo najnižje število v samostojni Sloveniji. V prvih šestih mesecih skupaj je bilo povprečno število brezposelnih za 6,7 odstotka nižje kot v enakem obdobju lani. Delodajalci so od začetka leta do konca junija zavodu medtem sporočili 80.113 prostih delovnih mest, kar je devet odstotkov manj kot lani v tem času. Samo junija so zavodu sporočili 12.940 prostih delovnih mest, kar je 0,8 odstotka manj kot maja in 18,1 odstotka manj kot junija lani.

BRDO PRI KRANJU - Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) v najnovejšem gospodarskem pregledu za Slovenijo, ki ga je na Brdu pri Kranju predstavil generalni sekretar organizacije Mathias Cormann, svetuje vladi nadaljnje reforme, predvsem na področju pokojninskega in zdravstvenega sistema, pa tudi plač v javnem sektorju. Izzive prav tako vidi na stanovanjskem trgu, razogljičenju gospodarstva ter enakosti spolov. Kot osrednji izziv za Slovenijo poročilo navaja izboljšanje javnofinančne vzdržnosti. V tem smislu je Cormann izpostavil stroške, povezane s staranjem prebivalstva, ter menil, da je treba minimalno upokojitveno starost zvišati. Pokojninsko reformo je kot bistveno izpostavil finančni minister Klemen Boštjančič. Premier Robert Golob je medtem povedal, da je vlada odločena vztrajati z reformami, načrtovane ukrepe pa namerava dati v presojo OECD.

LJUBLJANA - Vladna pogajalska skupina in sindikati javnega sektorja nadaljujejo krovna pogajanja o plačni reformi in odpravi plačnih nesorazmerij. Sindikati pričakujejo, da bodo danes zaprli nekatera odprta vprašanja ter se dogovorili, kako, na kakšen način in kdaj bodo naredili še zadnje potrebne korake na poti do dogovora. Medtem pa se na upravnih enotah še vedno izrekajo o podpori predlogu stavkovnega sporazuma, ki jim ga je prejšnji teden poslala vlada. Izrekanje o sporazumu je dodatno zmotila napoved interventnega zakona glede upravnih enot. "V isti sapi, ko naj bi se sporazumeli, daš malo korenčka, potem pa že groziš z gorjačo," je delovanje vlade za STA orisal predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk.

LJUBLJANA - Državni proračun je v prvem polletju beležil 346 milijonov evrov primanjkljaja, brez neposrednega učinka interventnih ukrepov pa bi ta znašal 60 milijonov evrov, na podlagi predhodnih podatkov ugotavlja fiskalni svet. Rast prihodkov je predvsem zahvaljujoč davku od dohodkov pravnih oseb in dohodnini precej višja kot lani, višja pa je tudi rast odhodkov, a je razlika v primerjavi z enakim lanskim obdobjem manjša. Fiskalni svet obenem opozarja, da je preglednost javnih financ slabša kot pred epidemijo covida-19, kar otežuje načrtovanje in spremljanje fiskalne politike. Vlado poziva, naj k pripravi jesenskih proračunskih dokumentov pristopi bolj odgovorno.

LJUBLJANA - Predsednik Odbora DZ za zunanjo politiko Predrag Baković je zavrnil širitev dnevnega reda današnje seje odbora DZ za zunanjo politiko s točko obravnave varnostnega sporazuma med Slovenijo in Ukrajino. Pojasnil je, da bi bilo to v nasprotju s poslovnikom, saj odbor ni prejel besedila sporazuma in o vsebini ne more razpravljati. Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Marko Štucin je medtem potrdil, da so pogajanja o sporazumu v teku, z vsebino pa bo odbor seznanjen, ko bo sporazum pripravljen.

LJUBLJANA - Državni izpitni center je objavil prve analize nacionalnega preverjanja znanja v letošnjem šolskem letu. V 6. razredu so učenci pri preizkusu iz slovenščine v povprečju dosegli 45,9 odstotka možnih točk, pri matematiki pa 49,1 odstotka. V 9. razredu so pri slovenščini dosegli 56,4 odstotka, pri matematiki pa 43,8 odstotka možnih točk.

LJUBLJANA/BRASILIA - Zunanja ministrica Tanja Fajon se odpravlja na tridnevni uradni obisk v Brazilijo, kjer se bo med drugim sestala s svojim tamkajšnjim kolegom Maurom Vieiro ter vodstvom slovensko-brazilske in slovensko-argentinske gospodarske zbornice. Glavni namen obiska je krepitev dvostranskih odnosov med državama.

jes/zc
© STA, 2024