V jami našli dokaze za več kot 12.000 let star aboriginski obred

Melbourne, 7. julija - V jami Cloggs ob vznožju Viktorijanskih Alp na jugovzhodu Avstralije, kjer živi aboriginsko ljudstvo Gunaikurnai, so našli rahlo ožgani, z maščobo prekriti leseni palčki. Najnovejša raziskava je pokazala, da sta dokaz zdravilnega obreda, ki se je v zadnjih 12.000 letih nespremenjeno prenašal več kot 500 generacij staroselskih aboriginov.

Avstralija, jama Cloggs. V jami Cloggs ob vznožju Viktorijanskih Alp na jugovzhodu Avstralije, kjer živi aboriginsko ljudstvo Gunaikurnai, so našli rahlo ožgani, z maščobo prekriti leseni palčki. Najnovejša raziskava je pokazala, da sta dokaz zdravilnega obreda, ki se je v zadnjih 12.000 letih nespremenjeno prenašal več kot 500 generacij staroselskih aboriginov. Foto: Univerza Monash

Avstralija, jama Cloggs.
V jami Cloggs ob vznožju Viktorijanskih Alp na jugovzhodu Avstralije, kjer živi aboriginsko ljudstvo Gunaikurnai, so našli rahlo ožgani, z maščobo prekriti leseni palčki. Najnovejša raziskava je pokazala, da sta dokaz zdravilnega obreda, ki se je v zadnjih 12.000 letih nespremenjeno prenašal več kot 500 generacij staroselskih aboriginov.
Foto: Univerza Monash

Palčki, ki sta moleli iz majhnih ognjišč, sta dokaz, da se je obred, dokumentiran že ob koncu 19. stoletja, prenašal prek ustnega izročila vse od konca zadnje ledene dobe.

Radiokarbonsko datiranje je pokazalo, da je ena od paličic stara 11.000 let, druga pa 12.000 let,

Gre za eno najstarejših neprekinjenih še obstoječih kultur na svetu.

mlj/av
© STA, 2024