Nemčija namerava žrtvam nacizma na Poljskem izplačati odškodnino

Varšava, 2. julija - Nemčija namerava izplačati odškodnino približno 40.000 še živečim žrtvam nemške nacistične okupacije Poljske med drugo svetovno vojno, je med današnjim obiskom v Varšavi napovedal nemški kancler Olaf Scholz.

Poljska, Varšava. Novinarska konferenca nemškega kanclerja Olafa Scholza in poljskega predsednika vlade Donalda Tuska po konzultacijah o varnostnih razmerah v Evropi. Foto: dpa/STA

Poljska, Varšava.
Novinarska konferenca nemškega kanclerja Olafa Scholza in poljskega predsednika vlade Donalda Tuska po konzultacijah o varnostnih razmerah v Evropi.
Foto: dpa/STA

Poljski premier Donald Tusk je odločitev Nemčije pozdravil in dodal, da bi žrtve odškodnino lahko prejele v prihodnjih mesecih. Ob tem je opozoril, da noben znesek ne more nadomestiti vsega, kar se je zgodilo med drugo svetovno vojno, bi pa pomoč po njegovem mnenju lahko izboljšala odnose med državama.

Scholz in Tusk sta medtem v Varšavi razpravljala tudi o varnostnih razmerah v Evropi, pri čemer je poljski premier Nemčijo pozval, naj prevzame vodilno vlogo pri zagotavljanju evropske varnosti.

rpe/lkr/rpe
© STA, 2024