Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 2. julija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Sindikat delavcev Upravne enote Ljubljana je sprejel stavkovni sporazum, ki ga je posredovala vlada. Stavka bo po napovedi predsednika sindikata Dragana Stankoviča prekinjena, zaposleni bodo spet delali kot pred stavko, od kdaj, pa še ni določeno.

LJUBLJANA - Poslanska skupina SDS je napovedala vnovično vložitev interpelacijo ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh, tokrat zaradi ugotovitev računskega sodišča, da lanski nakup 13.000 prenosnih računalnikov ni bil opravljen v skladu z načeli učinkovitosti in gospodarnosti. SDS je eno interpelacijo proti ministrica vložila že januarja, a jo je marca uspešno prestala.

LJUBLJANA - Nakup prenosnih računalnikov, ki jih je ministrstvo za digitalno preobrazbo lani kupilo za povečanje digitalne vključenost, je bil smotrn in potreben, so zatrdili na ministrstvu. Ob tem so zagotovili, da so računalniki že in še bodo na zakonit ter pregleden način prišli do upravičencev. Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad je medtem objavil drugi javni poziv za izposojo računalnikov.

LJUBLJANA - Pravosodno ministrstvo je k osnutku revizijskega poročila računskega sodišča, ki se nanaša tudi na nakup stavbe na Litijski, podalo pisno pojasnilo. Revizijskim razkritjem ni nasprotovalo, saj je trenutno vodstvo s potekom posla seznanjeno le na podlagi razpoložljive dokumentacije in razlogov za izpodbijanje niti ne more podati, pojasnjujejo.

LJUBLJANA - Kandidatka za namestnico predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Martina Divjak se je v predsedniški palači predstavila javnosti. Prisega na preventivni boj proti korupciji in nepoštenim praksam, ob čemer je med drugim izpostavila krepitev komuniciranja z javnostmi in intenzivno delo z uradniki. Divjak bo na mestu namestnika predsednika komisije nadomestila Simona Savskega, ki mu mandat poteče 31. julija.

NOVO MESTO - Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je obiskala Splošno bolnišnico Novo mesto. Njeno delovanje je ocenila kot dobro, saj bolnišnica posluje brez izgube ter se primerno odziva na vse izzive, ki so pred njo. Ena trenutno večjih naložb je gradnja negovalne bolnišnice, kjer naj bi bila glavna dela končana do konca leta.

LJUBLJANA - Ljubljanski župan Zoran Janković je o razpravi opozicijskih svetnikov na ponedeljkovi seji mestnega sveta o omejitvi prireditev v Tivoliju in na Rožniku dejal, da glavni razlog za pripombe ni bil Magnifico, ampak dejstvo, da je županov prijatelj. "Moja zgodba je zelo preprosta. Magnifico je dobil isto možnost, kot so jo imeli drugi," je poudaril.

PODGORICA - Obrambni minister Marjan Šarec je med enodnevnim obiskom v Črni gori tamkajšnjemu kolegu Draganu Krapoviću predal brezpilotne letalnike belin-v slovenskega proizvajalca C-Astral iz Ajdovščine. Gre za prvi primer, ko je druga država v Sloveniji nabavila vojaško opremo pri slovenskem proizvajalcu po modelu vlada-vladi. Ministra sta opravila tudi krajše dvostransko srečanje, na katerem sta poudarila odlično sodelovanje med državama na vojaškem in obrambnem področju.

zc/kab/bg
© STA, 2024