Sodišče v Münchnu dovolilo nadzor nad AfD na Bavarskem

München, 1. julija - Nemška skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo je na Bavarskem doživela še en pravni poraz. Upravno sodišče v Münchnu je namreč danes odločilo, da je stranka lahko predmet nadzora obveščevalnih služb kot domnevna skrajna skupina, saj obstajajo dokazi o protiustavnih prizadevanjih znotraj stranke.

Nemčija, Greding. Nemška skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) je na Bavarskem doživela še en pravni poraz. Upravno sodišče v Münchnu je namreč danes odločilo, da je stranka lahko predmet nadzora obveščevalnih služb kot domnevna skrajna skupina, saj obstajajo dokazi o protiustavnih prizadevanjih znotraj AfD. Nemška skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD). Foto: dpa/STA

Nemčija, Greding.
Nemška skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) je na Bavarskem doživela še en pravni poraz. Upravno sodišče v Münchnu je namreč danes odločilo, da je stranka lahko predmet nadzora obveščevalnih služb kot domnevna skrajna skupina, saj obstajajo dokazi o protiustavnih prizadevanjih znotraj AfD.
Nemška skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD).
Foto: dpa/STA

Današnja odločitev sodišča odpira pot za uporabo tajnih agentov in obveščevalnih podatkov za spremljanje stranke.

Bavarski urad nemške obveščevalne službe je namreč leta 2022 napovedal, da bo pri spremljanju stranke uporabil tudi obveščevalne podatke in javno objavil ugotovitve. Stranka se je na to odzvala s tožbo proti Bavarski, ki pa jo je upravno sodišče sedaj zavrnilo. Pred tem sta podobno odločitev že sprejeli sodišči na nižji instanci.

sg/lkr/sg
© STA, 2024