Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 1. julija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Vlada se je opoldne sestala na seji, ki je namenjena pripravi predloga državnih proračunov za prihodnji dve leti. Zgornja meja skupne porabe je že določena, danes naj bi ministri določili razrez izdatkov po posameznih glavnih proračunskih porabnikih. Tako kot vsako leto morajo biti proračunski dokumenti pripravljeni do jeseni.

LJUBLJANA - Kolegij predsednice DZ se je dogovoril o pripravi sklica zadnje redne seje DZ pred parlamentarnimi počitnicami. Na dnevnem redu seje, ki se bo začela prihodnji ponedeljek, sta tudi predlog za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu novele zakona o parlamentarni preiskavi in predlog interventnega zakona za več kadrov v dolgotrajni oskrbi.

LJUBLJANA - Strokovna delovna skupina pod vodstvom Janeza Vogrinca je pripravila končni predlog Nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja za obdobje 2023-2033 in ga predala ministru za izobraževanje Darju Feldi. Predlog prinaša nekatere spremembe na področju predšolske vzgoje in srednješolskega izobraževanja, pa tudi pri poučevanju učencev priseljencev.

LJUBLJANA - Po zaključku rušitve severnega dela železniškega nadvoza čez Dunajsko cesto je ta vpadnica v središče Ljubljane na odseku med Vilharjevo cesto in Trgom OF spet prevozna. Še vedno sicer velja delna zapora, saj sta prevozna po dva pasova v vsako smer, za kolesarje in pešce pa je vnovič vzpostavljen poseben koridor. Tako bo predvidoma do konca leta.

LJUBLJANA - Zavarovalnica Triglav je sprejela ponudbo ministrstva za zdravje o izplačilu skoraj 11 milijonov evrov razlike zaradi lanskoletne regulacije višine cen dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Vlada je namreč po lanskih napovedih podražitev višino dopolnilnega zavarovanja omejila na 35,67 evra, kasneje pa preoblikovala.

LJUBLJANA - Zagovornik načela enakosti je ocenil, da je uredba o napredovanju javnih uslužbencev v plačne razrede diskriminatorna. Uslužbenci, ki dela niso opravljali več kot šest mesecev, so lahko ocenjeni le, če je to bilo zaradi poškodbe pri delu, poklicne bolezni ali starševskega varstva. Zaradi te določbe so v slabšem položaju tisti javni uslužbenci, ki so z dela dolgo odsotni zaradi drugačnih zdravstvenih stanj, invalidnosti, starševstva in družinskega statusa, so zapisali pri Zagovorniku. Ministrstvu so priporočili, naj uredbo spremeni in odpravi diskriminacijo.

LJUBLJANA - Policija je v prvih petih mesecih letos obravnavala 17.439 nezakonitih prehodov državne meje, medtem ko je bilo teh lani v istem času 15.703. Opazno je naraslo število državljanov Sirije, ki jih je kar šestkrat več kot leto prej in so predstavljali več kot tretjino vseh primerov. Za njimi so državljani Afganistana in Maroka.

LJUBLJANA - V 86. letu starosti je minuli konec tedna umrl dolgoletni slovenski diplomat Jože Šušmelj, ki je bil med drugim jugoslovanski in kasneje slovenski generalni konzul v Trstu, ter dolgoletni član in predsednik slovenskega dela Stalne slovensko-italijanske komisije za uresničevanje določil Videmskega sporazuma. Premier Robert Golob je ob Šušmeljevi smrti poudaril njegovo vlogo pri čezmejnem sodelovanju in prizadevanja za slovensko manjšino v Italiji.

bg/mlu
© STA, 2024