Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 30. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Napadi na predstavnike LGBTIQ+ skupnosti so nedopustni in predstavljajo krut opomnik, da se ta skupnost še vedno sooča z diskriminacijo in nasiljem, je v izjavi ob zaključku meseca ponosa poudarila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Kritična je bila tudi do tistih, ki se na takšne napade ne odzovejo ustrezno in dovolj odločno.

CELOVEC - V Celovcu so podelili Bachmannovo nagrado, ki jo je žirija prisodila v Sarajevu rojenem avtorju Tijanu Sili. Ena od nagrad, ki so jo podelili ob koncu 48. dnevov literature v nemškem jeziku, je pripadla tudi slovenski pisateljici Tamari Štajner.

POSTOJNA/LJUBLJANA - Na nekaterih cestah po državi je promet tudi danes zgoščen. Na primorski avtocesti je nastalo več zastojev, najdaljši je presegel deset kilometrov. Zastoji so med drugim tudi na štajerski avtocesti pred priključkom Slovenska Bistrica jug proti Ljubljani in na gorenjski avtocesti pred Brnikom proti Karavankam, pa tudi na nekaterih regionalnih cestah.

LJUBLJANA - Na začetku šolskega leta 2023/24 je bilo v vrtce vpisanih 84.522 otrok ali 3,4 odstotka manj kot leto prej. V osnovne šole je bilo vključenih 196.371 učencev ali 0,4 odstotka manj kot v prejšnjem letu, v srednješolsko izobraževanje je bilo 80.685 dijakov oziroma za 4,2 odstotka več kot lani, kažejo podatki državnega statističnega urada.

mlu/mlu
© STA, 2024