EU bo Egiptu namenila milijardo evrov makrofinančne pomoči

Kairo, 29. junija - Evropska unija in Egipt sta na današnji investicijski konferenci v Kairu podpisala dogovor, ki predvideva do milijardo evrov makrofinančne pomoči za Egipt.

Egipt, Kairo.
Predsednik Egipta Abdel Fattah El-Sisi sprejme predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen pred investicijsko konferenco Egipt-EU.
Foto: dpa/STA

Egipt, Kairo.
Predsednik Egipta Abdel Fattah El-Sisi se pred investicijsko konferenco Egipt-EU sreča s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.
Foto: dpa/STA

Kot je na konferenci pojasnila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, bo dogovor Egiptu med drugim pomagal na področju čiste energije. Za egiptovsko mladino pa bodo zagotovili nov program za pridobivanje spretnosti, da bo uspešna v gospodarstvu prihodnosti, je dodala.

Dogovor, ki predvideva do milijardo evrov pomoči, je sicer del svežnja v skupni vrednosti 7,4 milijarde evrov, ki sta ga EU in Egipt potrdila marca.

Na konferenci naj bi evropska in egiptovska podjetja napovedala oziroma podpisala več investicijskih dogovorov v vrednosti 40 milijard evrov.

rpe/lkr/rpe
© STA, 2024