Prvi rezultati volitev v Iranu kažejo na tesno tekmo med reformisti in konservativci

Teheran, 29. junija - Prvi rezultati predsedniških volitev v Iranu, ki jih je danes objavilo notranje ministrstvo, kažejo na tesno tekmo med reformističnim poslancem Masudom Pezeškianom in konservativnim nekdanjim jedrskim pogajalcem Saidom Džalilijem. Prvi je prejel 8,3, drugi pa 7,1 milijona glasov.

Iran, Teheran. Predsedniške volitve v Iranu 2024. Foto: Xinhua/STA

Iran, Teheran.
Predsedniške volitve v Iranu 2024.
Foto: Xinhua/STA

Iran, Teheran. Predsedniški kandidat Saeed Jalili, nekdanji glavni pogajalec za jedrska pogajanja, oddaja svoj glas na 14. predsedniških volitvah v Iranu. Foto: Xinhua/STA

Iran, Teheran.
Predsedniški kandidat Saeed Jalili, nekdanji glavni pogajalec za jedrska pogajanja, oddaja svoj glas na 14. predsedniških volitvah v Iranu.
Foto: Xinhua/STA

Iran, Teheran. Predsedniški kandidat Masoud Pezeshkian, nekdanji iranski minister za zdravje, na volišču za predsedniške volitve. Foto: Xinhua/STA

Iran, Teheran.
Predsedniški kandidat Masoud Pezeshkian, nekdanji iranski minister za zdravje, na volišču za predsedniške volitve.
Foto: Xinhua/STA

Tretje mesto trenutno zaseda predsednik parlamenta Mohamad Bager Galibaf z 2,6 milijona glasovi. Sledi mu bivši notranji minister Mostafa Purmohamadi, ki je prejel okoli 150.300 glasov. Skupno je bilo doslej preštetih več kot 19 milijonov glasovnic.

Ker nobenemu od kandidatov ni uspelo zbrati absolutne večine glasov, se bosta kandidata z največ glasovi uvrstila v drugi krog predsedniških volitev, je danes potrdil tiskovni predstavnik iranskega notranjega ministrstva. V drugem krogu v petek se bosta tako pomerila Pezeškian in Džalili.

rpe/lkr/rpe
© STA, 2024