Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 29. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Zaradi uvajanja satelitskih urgentnih centrov po državi na ljubljanski reševalni postaji zaznavajo odliv kadra. Od začetka leta je odšlo 17 reševalcev, kar predstavlja približno 10 odstotkov zaposlenih. Glavna razloga, ki ju reševalci navajajo ob odhodu, sta po besedah vodje postaje Martina Čeha bližina stalnega prebivališča in manjše obremenitve.

LJUBLJANA - Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke je obravnavala prijavo zoper spletno stran, kjer brez recepta prodajajo zdravila za zdravljenje diabetesa in hujšanje. Spletna stran navaja, da gre za zdravili zdravili Ozempic ter Wegovy. Zdravili prodaja izven legalne dobavne verige, izvor in vsebina snovi v viali pa sta nepreverjena. Policija primera spletne prodaje, na katerega opozarja agencija, ni obravnavala, so pa za časnik Dnevnik napovedali, da bodo navedbe preverili. Če bodo zaznali elemente kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti, bodo storili vse potrebno, da se dejanje preišče.

LJUBLJANA - Ministrstvo za zdravje je v petek v javno razpravo poslalo predlog zakona o psihoterapevtski in klinično psihoterapevtski dejavnosti. Predlog, čigar cilj je večja dostopnost psihoterapevtske obravnave, bi med drugim uvedel poklica psihoterapevt in klinični psihoterapevt. Vpeljal bi nosilca pooblastila, ki bi psihoterapevtom podeljeval licence.

LOŠKA DOLINA - Združenje borcev za vrednote NOB Cerknica se je s spominsko slovesnostjo spomnilo 80. obletnice prvega partizanskega letališča Nadlesk, kjer je poleti 1944 potekalo eno izmed najbolj burnih dejanj takratnega obdobja. Na proslavi je bil poudarek na humanitarni dejavnosti partizanskih enot in zavezniški pomoči, so sporočili iz združenja.

ZADAR - V bolnišnici v Zadru je ponoči umrl 45-letni slovenski državljan, ki se je hudo poškodoval minulo soboto v nesreči blizu plače Sv. Duh na otoku Pag, v kateri je prišlo do trka med gliserjem in vodnim skuterjem, poročajo hrvaški mediji. V splošni bolnišnici v Zadru se še vedno zdravi tudi 36-letni Slovenec, ki je prav tako utrpel hujše poškodbe v nesreči.

uk/uk
© STA, 2024