Slovaški minister zavrnil možnost tehnične napake v trčenju vlaka in avtobusa

Bratislava, 28. junija - Slovaški minister za promet Jozef Raž je danes zavrnil možnost, da je včerajšnjemu trčenju avtobusa in vlaka v regiji Nitra na jugozahodu Slovaške botrovala tehnična napaka. Po njegovih besedah je šlo verjetno za človeško napako, saj je vlak zapeljal na tir, ki je bil takrat izven obratovanja.

Slovaška, Nove Zamky. Četrtkovo smrtonosno trčenje vlaka in avtobusa na železniškem prehodu pri kraju Nove Zamky na jugozahodu Slovaške. Foto: Kr Pz V Nitre/TASR/dpa

Slovaška, Nove Zamky.
Četrtkovo smrtonosno trčenje vlaka in avtobusa na železniškem prehodu pri kraju Nove Zamky na jugozahodu Slovaške.
Foto: Kr Pz V Nitre/TASR/dpa

Kot je Raž pojasnil na današnji novinarski konferenci, je bil tir izven obratovanja zaradi čiščenja naplavin po nedavnih neurjih. Dodal je, da natančne okoliščine nesreče sicer še preiskujejo. Gre sicer za že četrto smrtonosno nesrečo na železniškem prehodu na Slovaškem letos.

Reševalne službe so sprva sporočile, da je v nesreči umrlo pet potnikov na avtobusu, a je število nato naraslo na sedem. Še pet ljudi je bilo poškodovanih, vključno s strojevodjo, ki je utrpel opekline, potem ko je lokomotiva ob trčenju zagorela.

msc/spo/msc
© STA, 2024