Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 28. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Medletna inflacija je junija znašala 1,5 odstotka, potem ko je bila junija lani 6,9-odstotna. To je najnižja rast cen po juniju 2021, ko je bila letna stopnja inflacije 1,4-odstotna, je objavil statistični urad. V primerjavi z majem so se cene življenjskih potrebščin zvišale za 0,4 odstotka.

LJUBLJANA - Javnofinančni primanjkljaj je v prvem letošnjem četrtletju znašal 309 milijonov evrov oziroma dva odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), je objavil statistični urad. S tem je bil nižji kot pred letom dni, ko je nanesel 448 milijonov evrov oziroma 3,1 odstotka BDP. Javni dolg je bil konec marca pri 45,4 milijarde evrov oziroma 70,7 odstotka BDP.

LJUBLJANA - Socialni partnerji so po skoraj letu dni spet sedli za mizo Ekonomsko-socialnega sveta. Pred začetkom seje so prisotni podpisali deklaracijo o spoštovanju in spodbujanju socialnega dialoga, ki naj bi zagotovila učinkovitejši dialog in hitrejše reševanje sporov. Glede vsebinskih vprašanj na tokratni seji pričakujejo predvsem seznanitev z izhodišči in ustanovitev pogajalskih skupin.

KIJEV - Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je sestala z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim, s katerim sta govorila o varnostnem sporazumu med državama in poteku priprav na drugo mirovno konferenco za Ukrajino. Hkrati se je Sloveniji zahvalil za njeno neomajno podporo Ukrajini, pa tudi za nedavni paket pomoči. Predsednica je obiskala tudi mesto Buča, ki je bilo kmalu po začetku vojne priča poboju civilistov.

BRUSELJ - Premier Robert Golob je prepričan, da bodo novo vodstvo Evropske unije, ki ga bodo predvidoma sestavljali Ursula von der Leyen, Antonio Costa in Kaja Kallas, EU v nemirnih časih vodilo z veliko treznosti, modrosti in optimizma.

LJUBLJANA - Tuje neposredne naložbe v Sloveniji so konec leta 2023 znašale 22,1 milijarde evrov in so se glede na leto prej povečale za 1,8 milijarde evrov oziroma 9,1 odstotka. Največja vlagateljica je bila Avstrija, izhaja iz publikacije Banke Slovenije o neposrednih naložbah. Neposredne naložbe Slovenije v tujini so medtem znašale 9,4 milijarde evrov.

LJUBLJANA - Upokojenci so na svoj račun skupaj s pokojninami za junij prejeli letni dodatek za letos. Zanje ima podoben pomen, kot ga ima za aktivno prebivalstvo regres. Dodatek bo letos za pet evrov višji kot lani, izplačan pa bo v razponu od 150 do 460 evrov. Tistim z nižjimi pokojninami pripada višji dodatek, tistim z višjimi pokojninami pa nižji.

apo/apo
© STA, 2024