Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 27. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Državna volilna komisija (DVK) je na današnji seji ugotovila izide volitev devetih poslancev iz Slovenije v Evropski parlament, s čimer so ti postali uradni. Izvolitev evropskih poslancev mora potrditi še državni zbor. DVK je potrdila tudi izide glasovanj na posvetovalnih referendumih o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, uvedbi preferenčnega glasu in rabi konoplje. Volivci so se 9. junija ob vseh štirih referendumskih vprašanjih večinsko izrekli za.

BRUSELJ - SDS ima še vedno velike pomisleke glede podpore dosedanji predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen za nov mandat, je ob prihodu na vrh Evropske ljudske stranke (EPP) v Bruslju povedal predsednik SDS Janez Janša. Od predlaganih kandidatov za najvišje funkcije v EU podpirajo Roberto Metsolo iz EPP za nov mandat na čelu Evropskega parlamenta, prav tako nimajo težav glede kandidatke liberalcev Kaje Kallas za visoko zunanjepolitično predstavnico EU. Še posebej sporen pa je kandidat socialistov (S&D) za predsednika Evropskega sveta Antonio Costa.

LJUBLJANA - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je ustavila postopek obravnave problematike neplačevanja nadomestil za uporabo vode, saj kršitev ni ugotovila. Zaradi zaznanih korupcijskih tveganj pa je na vlado naslovila pobudo, naj poskrbi za ureditev dajatev za rabo vode in gospodarno porabo sredstev sklada za vode, so sporočili iz KPK.

LJUBLJANA - Mandatno-volilna komisija DZ je soglasno potrdila predlog odloka o notranji organizaciji služb DZ, ki med drugim daje več pristojnosti kolegiju predsednika DZ, poslanske skupine pa bodo lahko dobile tudi dodatno administrativno pomoč. Nov odlok se po besedah predlagateljev sprejema zaradi uskladitve z zakonom o DZ in zakonom o političnih strankah.

MARIBOR - Evropska centralna banka in Banka Slovenije sta izdali dovoljenji za združitev Nove KBM in SKB banke v eno pravno entiteto. Njuna pravna združitev je predvidena 22. avgusta, naslednji dan bodo združeno banko preimenovali v OTP banko. Sedež te banke bo v Ljubljani.

LJUBLJANA - Slovenska policija svoj dan zaznamuje 27. junija v spomin na spopad med policisti in jugoslovansko armado leta 1991 na mejnem prehodu Holmec. Letošnja osrednja proslava ob dnevu slovenske policije, ki jo zaznamujejo tudi nadzor nad nedovoljenimi migracijami in novimi oblikami kriminala, bo v Kongresnem centru Brdo.

LJUBLJANA - Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno se je maja znižal v mesečni in letni primerjavi. V primerjavi z aprilom je bil nižji za 0,5 odstotka, v primerjavi z lanskim majem pa za odstotek, je objavil statistični urad.

LJUBLJANA - Na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani bodo v sodelovanju z NIJZ in združenjem zdravstvenih zavodov od januarja do marca 2025 prvič izvedli učni program Odnosi z javnostmi in komuniciranje v zdravstvu. Gre za usposabljanje z mikrodokazili, ki jih Univerza v Ljubljani začenja izvajati skladno s smernicami in priporočili Sveta EU.

LJUBLJANA - Letošnji Jazz festival Ljubljana bo že 65. po vrsti. V Križankah, Cankarjevem dom in Parku Sveta Evrope bo potekal med 10. in 13. julijem. Festival se bo letos začel v znamenju New Orleansa, zibelke jazza. V Križankah bosta na dvojnem koncertu 10. julija nastopila samosvoj glasbenik Chief Adjuah in jazzovski glasbenik Terence Blanchard.

LJUBLJANA - Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) so ogorčeni in razočarani nad odločitvijo vodstva RTV Slovenija, da odstopi od pregona zoper Svetlano Makarovič zaradi njenih "ekstremno sovražnih in vulgarnih izjav o novinarju Jožetu Možini na političnem shodu", so sporočili iz ZNP. Možina sicer še ostaja v tožbi proti Makarovič.

NOVA GORICA - Mednarodni umetniški in glasbeni festival Sajeta že vse od leta 1998 povezuje različne ustvarjalne prakse in izkušnje ter odkriva glasbene svetove bolj ali manj obrobnih glasbenih praks. Kot obljubljajo organizatorji, bo letošnji program, ki bo v Tolminu potekal med 3. in 7. julijem, vreden srebrne obletnice.

tz/tz
© STA, 2024