Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 26. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Predsednica države Nataša Pirc Musar, premier Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon so pozdravili današnje imenovanje odhajajočega nizozemskega premierja Marka Rutteja za naslednika Jensa Stoltenberga na položaju generalnega sekretarja zveze Nato. Golob je dejal, da se veseli sodelovanja z njim. Pirc Musar je ob čestitki Rutteju za imenovanje izpostavila njegove izkušnje, Fajon pa je sporočila, da vodenje Nata v teh zahtevnih časih ostaja v varnih rokah.

LJUBLJANA - Ministrica za pravosodje Andreja Katič je ob prihodu na sejo vlade dejala, da bodo poročilo o notranji reviziji nakupa stavbe na Litijski v Ljubljani predvidoma danes posredovali tožilstvu in policiji. "Ne vem, kaj lahko dodatna zunanja revizija sploh prinese," pa je dejala na vprašanje, ali namerava odrediti zunanjo revizijo nakupa pravosodne stavbe. Ministrica pričakujem, da bodo pristojni organi čim prej tudi končali svoje preiskave.

LJUBLJANA - Minister za delo Luka Mesec je ob prvih dobavah hrane iz naslova programa ESS+ za odpravljanje materialne prikrajšanosti danes obiskal centralno skladišče Rdečega križa Ljubljana Roje. Dostavljena hrana bo namenjena za pomoč socialno najbolj ogroženim, za njeno razdeljevanje bodo poskrbeli na Rdečem križu, Karitas in Mladinskem centru Prlekije. Mesec je poudaril, da je boj proti revščini ena njegovih glavnih prioritet. V Sloveniji se pomoč v hrani vsako leto nameni več desettisoč gospodinjstvom in kar 160.000 ljudi vsako leto pride po pakete hrane, da se lahko prebijejo skozi mesec in sebi ter svoji otrokom zagotovijo vsaj približno dostojno življenje, je opozoril.

LJUBLJANA - Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) bo v petek skupaj z junijskimi pokojninami izplačal letni dodatek za letošnje leto. Ta je letos za pet evrov višji kot lani, pri čemer so spremenjene tudi meje petih razredov, po katerih se določa pripadajoča višina dodatka, so sporočili z Zpiza.

LJUBLJANA - Zadružna zveza Slovenije opozarja, da stroški pridelave sezonske zelenjave rastejo, nabavne cene trgovcev so nizke, letos celo nižje od lanskih, od trgovcev nabavljene količine pa so majhne. Poteka tudi uvoz viškov zelenjave s tretjih trgov po izjemno nizkih cenah. Zaradi vsega tega grozi, da bo že z naslednjo sezono ponudba slovenske sezonske zelenjave močno okrnjena, saj bodo kmetije to dejavnost začele opuščati. Trgovce pozivajo k višjim odkupnim cenam, kmetijsko ministrico Matejo Čalušić pa, da s spremembami zakona o kmetijstvu prodajo pod nižjimi cenami od nabavnih uvrsti med nedovoljene prakse in da domačim pridelovalcem za letos zagotovi pomoč.

LJUBLJANA - V okviru projekta nadgradnje železniškega območja ljubljanskih postaj bodo v četrtek začeli rušiti severni del obstoječega železniškega nadvoza čez Dunajsko cesto v Ljubljani. Zato bo vnovič potrebna popolna zapora Dunajske ceste ter pločnikov za pešce in kolesarje. Trajala bo od polnoči v noči na četrtek do ponedeljka do 5. ure. V času popolne zapore bodo udeleženci v prometu morali uporabljati obvoze. Po umiku popolne zapore bo vzpostavljena delna zapora, ki bo trajala predvidoma do konca leta.

LJUBLJANA/MARIBOR - Avtobusi mestnega in medkrajevnega potniškega prometa po državi so prešli na počitniški vozni red z okrnjenim številom voženj. Vozni red bo v veljavi do 31. avgusta. V ponedeljek pa bo začel veljati nov model medkrajevnih avtobusnih linij, ki bo po navedbah Družbe za upravljanje javnega potniškega prometa odpravil pomanjkljivosti medkrajevnih povezav in povečal število odhodov avtobusov. Prezasedenost avtobusov na nekaterih linijah naj bi medtem novi model rešil z uvedbo sistema taktnih voznih redov.

LJUBLJANA/MARIBOR - Na ministrstvu za zdravje so za Finance potrdili, da so uvedli sistemske nadzore v vseh treh srčnih centrih oziroma kardiokirurških oddelkih v UKC Ljubljana, UKC Maribor in MC Medicor. Gre za strokovne nadzore nad delovanjem zdravstvenega programa perkutane vstavitve aortnih zaklopk (Tavi) in upravne nadzore nad delovanjem celotnih oddelkov.

LJUBLJANA - Računsko sodišče je izvedlo revizijo učinkovitosti zagotavljanja izvajanja osebne asistence v obdobju od 1. januarja 2021 do 30. junija lani v centrih za socialno delo Dolenjska in Bela krajina, Pomurje, Ljubljana ter Južna Primorska. Sodišče je ocenilo, da je bilo zagotavljanje izvajanja osebne asistence delno učinkovito.

LJUBLJANA - Rektor ljubljanske univerze Gregor Majdič je z direktorjem gradbenega podjetja Strabag Dietmarjem Cerjakom in prokuristom Karlom Bogatinom podpisal pogodbo o gradnji nove veterinarske fakultete. Investicijo v vrednosti skoraj 80 milijonov evrov sofinancira EU, gradnja bo končana predvidoma v drugem četrtletju 2026, so sporočili z univerze.

NOVO MESTO - Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja namerava v Šegovi ulici v Novem mestu zgraditi 20 najemnih oskrbovanih stanovanj. Pri projektu sodeluje tudi novomeška občina, ki bo sofinancirala ureditev javne infrastrukture. Pogodbo so danes podpisali direktor sklada Andrej Hudoklin, župan Gregor Macedoni in Martin Gosenca iz CGP.

apo/apo
© STA, 2024