Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 25. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Slovenija praznuje dan državnosti in s tem obeležuje 33 let od osamosvojitve, ko je takratna skupščina sprejela ključne osamosvojitvene dokumente. Večina slovesnosti in osrednja državna proslava so potekale že v ponedeljek, danes pa je svoja vrata odprla tudi predsedniška palača, kjer je obiskovalce pozdravila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Predsednica je bila tudi slavnostna govorka na osrednji državni proslavi na predvečer praznika na Kongresnem trgu v Ljubljani. Časi pred osamosvojitvijo niso bili lahki, a smo znali videti svetlo prihodnost, je poudarila. Po njenih besedah so zdaj na obzorju temni oblaki, nanje moramo biti pripravljeni, a prebrodimo jih lahko le skupaj. Zato moramo vsak dan dokazovati, da smo skupnost, je pozvala.

LJUBLJANA - Leta 1991 smo se odločili za pot samostojnosti, bodimo ponosni na to, kar smo dosegli, je v poslanici ob dnevu državnosti poudaril premier Robert Golob. Vse, kar smo v tem času dosegli, se prepleta v uspešno zgodbo, kljub temu, da nismo velika država, pa dokazujemo, da lahko tekmujemo z velikimi vizijami. "In vedno lahko sežemo še više," je prepričan.

LJUBLJANA - Na predvečer dneva državnosti so Sloveniji in njenim državljanom ob 33. obletnici osamosvojitve čestitke izrekli tudi v vodstvih parlamentarnih strank. V strankah koalicije so med drugim poudarili dosežen mednarodni ugled države, v strankah opozicije izpostavljajo praznovanje prehojene poti do lastne države. Na prehojeno pot Slovenije od osamosvojitve so se ozrli tudi bivši predsedniki republike. Da smo na doseženo gotovo lahko ponosni, sta ob tem ocenila Danilo Türk in Borut Pahor. "Lepo je v naši domovini biti mlad," pa je hudomušno pripomnil prvi predsednik republike Milan Kučan.

LJUBLJANA - Z nedavno sprejeto dopolnilno odločbo glede sodniških plač je ustavno sodišče določilo način določitve plač sodnikov rednih sodišč, ki je izven veljavne plačne lestvice oz. je za sodnike določilo posebno plačno lestvico. Razmerje med nosilci vseh treh vrhov oblasti bo po realizaciji dopolnilne odločbe popolnoma porušeno, opozarja vlada.

LJUBLJANA - Prvič v zgodovini se je v Sloveniji rodilo manj kot 17.000 otrok v enem letu, lani se jih je rodilo najmanj doslej, 16.989. Povprečna starost mater, ki so rodile lani, je bila 31,1 leta, povprečna starost tistih, ki so rodile prvič, pa 29,7 leta. Največ dečkov je dobilo ime Luka, največ deklic pa Ema, kažejo podatki statističnega urada.

MARIBOR - S koncertom Alfredo Rodriguez Tria se v Mariboru drevi začenja festival JazzLent. Kot obljubljajo organizatorji, bo vzpostavil dialog stilov in vplivov ter ponudil vznemirljivo fuzijo vzhoda in zahoda, izkušenj in mladosti, tradicije in inovativnosti.

tz/tz
© STA, 2024