V Sloveniji še na tisoče neeksplodiranih bomb iz druge svetovne vojne

pripravila Eva Horvat

Pivka, 3. julija - Mineva 80 let od začetka silovitih zavezniških bombardiranj Evrope za poraz nacistične Nemčije. V Sloveniji je od takrat pod površjem po nekaterih ocenah še okrog šest tisoč neeksplodiranih letalskih bomb, ki jih občasno najdejo med gradnjo in odstranijo. Nekatere so zelo nevarne, zato je vzniknila pobuda, da bi to področje natančneje uredili.

Italija, Forli.
Britanski bombni tehnik vstavlja detonator v bombo na lovcu Spitfre SAAF (South African Air Forces), ki je deloval v okviru Kraljevih zračnih sil (RAF) in bombardiral kraje v Sloveniji, posebej spomladi 1945. Vsi detonatorji na bombah teh letal so bili časovni, z osem sekundnim zamikom. Fotografijo je januarja 1945 posnel britanski lovski pilot John Martin.
Foto: spletna stran SAAF WW2 Heritage Site

Maribor.
Posnetek Maribora, ki je nastal po bombardiranju 8. marca 1945 za oceno škode bombardiranja in je objavljen v knjigi Bombardiranje Slovenije 1944-1945. Fotografija, ki jo je posnelo izvidniško letalo Zavezniške centralne interpretacijske enote (Allied Central Interpretation Unit), prikazuje kraterje bomb, ki so eksplodirale in kraterji neeksplodiranih bomb.
Foto: National Collection of Aerial Photography, Edinburg

Maribor.
Zračni posnetek Maribora, na kateri je Geodetski inštitut Slovenije leta 2023 v sodelovanju z zgodovinarjem Sašem Radovanovičem označil geolokacije neeksplodiranih letalskih bomb po zavezniškem bombardiranju Maribora 8. marca 1945. Gre za vzorčni primer, kjer so na Studencih v Mariboru geolocirali 30 neeksplodiranih letalskih bomb, med drugim pod Srednjo prometno šolo, Tuševim centrom in Vojašnico generala Maistra.
Foto: Geodetski inštitut Slovenije

Pivka.
Naslovnica knjige Bombardiranje Slovenije 1944-1945, ki sta jo lani izdala zgodovinarja Sašo Radovanovič in Lara Dreu.
Foto: Eva Horvat/STA

Celotna novica je dostopna le naročnikom.
Novica vsebuje 4.383 znakov (brez presledkov) oziroma 760 besed.

Novico lahko kupite. Cena: 1 žeton; na računu: 0 žetonov

eho/np
© STA, 2024