Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 24. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Šolarji so še zadnjič v tem šolskem letu sedli v šolske klopi, prejeli so tudi zaključna spričevala. Nato bodo za približno dva meseca pozabili na šolo in brezskrbno uživali na težko pričakovanih počitnicah. Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda se je v poslanici zahvalil vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju. Najpomembnejše je, da z znanjem rastejo srčnost, človečnost in odprt pogled na svet, je zapisal. Še posebej se je zahvalil šolarjem, ki so priskočili na pomoč sošolcem v stiski, povzdignili glas proti krivici, polepšali dan s prijazno besedo in prispevali k pozitivnemu vzdušju v razredu. K pouku se bodo znova vrnili 1. septembra.

LJUBLJANA - Varnostni sporazum z Ukrajino je še v fazi usklajevanja, saj so imeli v Kijevu zadržke glede osnutka, ker ni vključeval konkretnih zavez, so za STA potrdili v kabinetu predsednika vlade. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je sicer napovedala, da bo ta teden v Kijevu podpisala omenjeni sporazum, vendar je zaradi časovnih ovir to malo verjetno, saj mora sporazum pred tem še potrditi vlada na seji, prav tako ga mora v skladu z zakonom o zunanjih zadevah potrditi odbor DZ za zunanje zadeve.

LJUBLJANA - Največja podjetja v Sloveniji po lanskih prihodkih so Petrol, Holding Slovenske elektrarne (HSE) in Belektron. Prvo deseterico lestvice, ki jo je objavil časnik Delo, sestavljajo še Gen-I, Gorenje, Krka, Lek, Mercator, Geoplin in Impol. Prva štiri mesta so zasedla podjetja iz energetskega sektorja, kar je po navedbah Dela vsaj deloma tudi posledica visokih cen energije.

LJUBLJANA - Turistični nastanitveni obrati so maja zabeležili 596.418 prihodov turistov, ki so skupaj ustvarili nekaj manj kot 1,4 milijona prenočitev. To je 16,9 oz. 14,7 odstotka več kot maja lani. V prvih petih mesecih je bilo prihodov 1,9 milijona oz. 6,7 odstotka več, prenočitev pa 4,8 milijona oz. 4,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani, je objavil državni statistični urad.

LJUBLJANA - Kočevski župan Vladimir Prebilič, ki je bil na listi stranke Vesna izvoljen za poslanca v Evropskem parlamentu, se je v anketi Mediane za POP TV zavihtel na vrh lestvice priljubljenosti politikov. Tesno za njim je na drugem mestu dlje časa najbolj priljubljena predsednica republike Nataša Pirc Musar, na tretjem mestu pa predsednik SD in gospodarski minister Matjaž Han. Med strankami SDS še naprej vodi pred Gibanjem Svoboda, NSi, SD, zunajparlamentarna Vesna se je zavihtela na peto mesto pred Levico.

LJUBLJANA - Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je v poslanici ob prihajajočem dnevu policije, ki bo v četrtek, izpostavil, da gre slovenska policija suvereno v korak s časom. Ohranja kakovost pri opravljanju zakonskih nalog ter je v času dezinformacij in nenehnih globalnih varnostnih izzivov stalnica in trdna opora državljanov.

LJUBLJANA - Potem, ko je Radiotelevizija Slovenija (RTVS) odstopila od tožbe proti umetnici Svetlani Makarovič zaradi satirične pesmi Utrip laži, sedaj v tožbi proti Makarovič ostaja še novinar RTVS Jože Možina. Slednji meni, da ni sprememb glede tožbe in argumentov. Makarovič ga je v odzivu povabila na njen prihodnji koncert Nosil bom rdečo zvezdo.

apo/kab/jes/apo
© STA, 2024