Kresnik za najboljši roman Anji Mugerli za roman Pričakovanja

Ljubljana, 23. junija - Kresnika za najboljši roman leta je prejela Anja Mugerli za roman Pričakovanja, v katerem tematizira neplodnost in umetno oploditev. Nagrado podeljuje medijska hiša Delo. Kresnika so letos podelili 34. leto zapored.

Ljubljana, knjigarna Konzorcij. Srečanje novinarjev z uredniki Cankarjeve založbe, na katerem so predstavili knjižni program Cankarjeve založbe 2023. Pisateljica Anja Mugerli. Foto: Katja Kodba/STA

Ljubljana, knjigarna Konzorcij.
Srečanje novinarjev z uredniki Cankarjeve založbe, na katerem so predstavili knjižni program Cankarjeve založbe 2023.
Pisateljica Anja Mugerli.
Foto: Katja Kodba/STA

Kot je žirija zapisala v utemeljitvi, Anja Mugerli "na literarno dovršen in reflektiran način odpira tabuje, kot so neplodnost in dileme ob postopkih umetne oploditve".

Za kresnika so bili nominirani še Boris Kolar za roman O vinu, kozah in drugih prevarah, Pia Prezelj za roman Težka voda, Janja Rakuš za Tri barve za eno smrt in Vlado Žabot za Gral.

Medijska hiša Delo je letos tudi četrtič podelila nagrado mlado pero za mlade literate in literarne kritike. Dobitnik nagrade mlado pero za mladega literata je pesnik Pino Pograjc, dobitnica nagrade mlado pero za mladega kritika je Anja Zidar.

tv/jes/jes
© STA, 2024