Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 23. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA/TORONTO - V Toronto odhaja delegacija lesarskih in pohištvenih podjetij. V Kanadi se bo delegacija do četrtka srečala z vrsto kanadskih podjetij ter obiskala več razstavnih prostorov pohištva, so sporočili iz Gospodarske zbornice Slovenije. Obisk je namenjen gradnji in utrjevanju poslovnih kontaktov na perspektivnem izvoznem trgu.

MARIBOR - S praznično mašo so v Mariboru dopoldne začeli osrednje praznovanje 340-letnice posvetitve prve cerkve sv. Jožefa na Studencih. Ob obletnici so sicer že izvedli več prireditev. Med drugim je potekalo tradicionalno pranje perila pri Jožefovem studencu, na dan obletnico, 17. junija, ko je pred 340. leti papežev nuncij na Dunaju pooblastil lavantinskega škofa Franca grofa Stadiona, da sme posvetiti prvo cerkev sv. Jožefa, pa je v cerkvi ob večerni maši pel Komorni zbor Hugo Wolf.

TREBNJE - Trebnje po četrtkovem kronometru gostijo še cestno državno kolesarsko prvenstvo, na katerem so članice že zaključile tekmo. Urška Žigart (Liv AlUla Jayco) je postala nova državna prvakinja. Po petih krogih oziroma 107,5 kilometra je ugnala drugouvrščeno Uršo Pintar (BTC Ljubljana Zhiraf Ambedo) ter prvič osvojila državni naslov.

SLOVENSKA BISTRICA - Po prvih ugotovitvah policistov Policijske uprave Maribor se je dopoldanska prometna nesreča na štajerski avtocesti na območju Slovenske Bistrice zgodila zaradi vožnje v napačno smer, ko je vinjeni 37-letni voznik na vrhu klanca proti Tepanju trčil v drug osebni avtomobil. Dve osebi so odpeljali v bolnišnico, po prvih informacijah nista življenjsko ogroženi. Zaradi nesreče je bil skoraj tri ure promet oviran, nastajali so zastoji.

KOČEVJE - Na območju Kočevja je v soboto izbruhnil spor med partnerjema, v katerem je 39-letna osumljenka z ostrim predmetom zabodla 32-letnika, ki je zaradi hudih poškodb umrl na kraju dejanja. Osumljenko so prijeli na kraju dogodka in jo bodo policisti privedli k preiskovalnemu sodniku. Kriminalistična preiskava kaznivega dejanja zoper življenje in telo še vedno poteka, so sporočili iz Policijske uprave Ljubljana.

LITIJA - Po požaru, ki je v soboto zjutraj zajel ostrešje gospodarskega poslopja na območju Litije, je zdravniško pomoč zaradi vdihavanja dima iskalo sedem oseb, ena izmed njih pa tudi zaradi lažjih opeklin. Vzrok požara še ni znan. Lastniki so iz gospodarskega poslopja uspeli rešiti živali in večino delovnih strojev, gasilci pa so požar pogasili. Policisti bodo o vseh ugotovitvah glede požara po zaključeni preiskavi obvestili pristojno državno tožilstvo.

vpu/vpu
© STA, 2024