Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 22. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Ob začetku počitnic v nekaterih evropskih deželah na nekaterih avtocestah po državi že od jutra nastajajo zastoji. Največja gneča je na primorski avtocesti pred Brezovico v smeri proti Kopru ter na ljubljanski zahodni obvoznici iz smeri Gorenjske, kjer občasno zapirajo predor Šentvid.

LJUBLJANA - Vlada bi po izhodiščih za pokojninsko reformo, ki jih je v sredo predstavila socialnim partnerjem, od leta 2028 višala starostno mejo za upokojitev. Za 40 let dela bi bila leta 2035 62 let. Obdobje za izračun pokojninske osnove bi bilo daljše, odmerni odstotek pa višji. Pri usklajevanju pokojnin bi bolj upoštevala rast cen življenjskih potrebščin.

LJUBLJANA - V času stavke na upravnih enotah se predvsem pred ljubljansko upravno enoto vsak dan vije dolga vrsta. Na ministrstvu za javno upravo se tega zavedajo, a na večini upravnih enot delo po njihovi oceni poteka brez večjih motenj. Stranke se po storitve, za katere ne velja krajevna pristojnost, lahko odpravijo tudi drugam.

LJUBLJANA - Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je Darsu izdalo okoljevarstveno soglasje za ureditev tretjega prometnega pasu na štajerski avtocesti med priključkoma Domžale in Zadobrova. Na tem prometno zelo obremenjenem odseku namerava Dars preurediti odstavni pas v vozni pas, dela bi se lahko začela v letu 2025.

LJUBLJANA - Po prištetih glasovih, prispelih iz tujine in po pošti iz Slovenije, so znani neuradni končni izidi volitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament. Prišteti glasovi na izid glasovanja 9. junija niso vplivali, razdelitev slovenskih mandatov v Bruslju ostaja enaka. Končne rezultate mora potrditi še Državna volilna komisija, to bo predvidoma storila v četrtek.

BOHINJ/BLED/LESCE/KRANJSKA GORA - V kampih na Gorenjskem ob začetku glavne turistične sezone upajo na boljše vreme. Dež in nizke temperature v maju in prvi polovici junija so namreč botrovali precej slabšemu predsezonskemu obisku od lanskega. V kampih upajo tudi, da poletje ne bo tako nevihtno kot lani, izurili pa so se že v obveščanju gostov in zagotavljanju njihove varnosti.

LJUBLJANA - Slovenski šolarji bodo v ponedeljek še zadnjič v tem šolskem letu sedli v šolske klopi. Nato bodo za dobra dva meseca pozabili na šolo in se prepustili uživanju in brezskrbnosti. Da bodo najdaljše počitnice polne doživetij in dogodivščin, bodo poskrbele številne organizacije s počitniškimi delavnicami, poletnimi šolami, izleti in letovanji.

KRANJ - Z razglasitvijo zmagovalcev in podelitvijo nagrad zlato jabolko za izjemne igralske dosežke se bo drevi ob 20. uri sklenil četrti Kranjski igralski filmski festival Krafft, ki je v enem tednu ponudil 18 filmov tekmovalnega in spremljevalnega programa ter vrsto drugih dogodkov, od koncertov do delavnic.

KOPER - Mestna občina Koper je po nekajmesečni temeljiti prenovi v petek s slavnostnim programom odprla koprski zvonik. Med drugim je poskrbela za popolno prenovo notranjega stopnišča in ograje ter kamnitih sten in stropov. Novi sta tudi razsvetljava zvonika in električna napeljava.

bg/bg
© STA, 2024