Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 21. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Sindikat delavcev Darsa je pred Darsovo upravno stavbo v Ljubljani organiziral protest, saj so njegovi člani nezadovoljeni s potekom pogajanj z vodstvom glede plač zaposlenih. Gre za edinega od treh sindikatov na Darsu, ki z upravo družbe ta teden ni podpisal dogovora o novem dvigu plač, ki naj bi skupno dosegel sedem odstotkov. Po prepričanju uprave je ta dogovor največ, kar je trenutno še sprejemljivo za družbo.

LUXEMBOURG - Finančnega ministra Klemna Boštjančiča ne skrbi sodelovanje s skrajno desno vlado v Franciji, če bi na volitvah zmagal Nacionalni zbor. Kot je dejal za Politico, so odnosi med ministri v večji meri odvisni od osebnosti kot od politične usmeritve. Na ministrstvu so v odzivu poudarili pomen sodelovanja, vrednot skrajne desnice pa da minister ne deli. Poudarili so še njegovo prepričanje, da mora kot minister predvsem zasledovati interese Slovenije, kar da je mogoče samo tako, da sodeluje z vsemi kolegi.

LJUBLJANA - Komisija za preprečevanje korupcije pozdravlja napoved sprememb zakonodaje na področju nezdružljivosti funkcij funkcionarjev, so zapisali v sporočilu za javnost. Ministrstvo za pravosodje je spremembe napovedalo, saj menijo, da pravne ureditve nezdružljivosti in prenehanja funkcije ustavnega sodnika v primeru kršitve nezdružljivosti v praksi ni mogoče izvesti.

BREŽICE/NOVO MESTO - Brežiški občinski svet je v luči nedavnega nasilja na OŠ Velika Dolina na četrtkovi izredni seji obsodil vsakršno medvrstniško nasilje, notranje ministrstvo pa pozval k zagotovitvi dodatnih policistov v občini. V njej se namreč po besedah župana Ivana Molana soočajo s perečo romsko problematiko, policistov, ki bi jo reševali, pa je premalo. O romskih vprašanjih so v Novem mestu razpravljali tudi župani jugovzhodne Slovenije in Posavja. Ob tem so opozorili, da se stanje na tem področju še naprej poslabšuje, država pa naredi premalo, da bi zajezila nasilje in kriminal, ki ga povzročajo nekateri Romi.

LJUBLJANA - Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik ni povsem zadovoljen niti z novim predlogom zakona o osebni asistenci, ki ga je pripravilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. V priporočilih svari, da bi predlog neutemeljeno in neupravičeno zožil krog upravičencev in poslabšal položaj ljudi z invalidnostmi.

MARIBOR - Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor je po ocenah v prvih petih mesecih letošnjega leta pridelal okoli 6,6 milijona evrov presežka odhodkov nad prihodki. Svet zavoda je v četrtek izrazil pričakovanje, da bodo predlagani ukrepi za izboljšanje poslovanja dopolnjeni z dodatnimi ukrepi s ciljem, da se obvladuje likvidnost kliničnega centra.

LJUBLJANA - Povprečna plača za april se je v primerjavi z marcem zvišala tako v javnem kot zasebnem sektorju. V bruto znesku je nanesla 2343,89 evra, kar je nominalno 1,3, realno pa 0,3 odstotka več kot marca. Povprečna neto plača za april je znašala 1487,66 evra in je bila od plače za marec nominalno višja za 1,2, realno pa za 0,2 odstotka, je objavil državni statistični urad. Statistični urad je pri izračunu podatkov o plačah prešel na nov podatkovni vir, in sicer podatke iz obračuna davčnega odtegljaja za dohodke, od katerih se obračunajo davčni odtegljaj in/ali prispevki za socialno varnost (obrazec REK-O). Primerjava povprečne mesečne bruto plače za obdobje od januarja 2023 do marca 2024 je pokazala, da so plače po novem viru v povprečju za 1,1 odstotka višje kot po starem viru podatkov.

LJUBLJANA - Stanovanjske nepremičnine so bile v prvem letošnjem četrtletju na četrtletni ravni za 1,2 odstotka dražje, na letni ravni pa za 6,3 odstotka dražje, je objavil državni statistični urad. Objavljeni so bili tudi revidirani podatki za leto 2023, ki so pokazali, da je bilo lani prodanih 840 novih stanovanjskih nepremičnin oz. 515 več od prvotne objave. Cene stanovanjskih nepremičnin so bile v prvem četrtletju sicer za 93,5 odstotka višje, kot znaša povprečje leta 2015, so izračunali statistiki.

MARIBOR - V Mariboru se je začel 32. Festival Lent, ki se letos vrača na nabrežje, po katerem je poimenovan. Eno od prizorišč bo namreč na novem trgu ob Hiši najstarejše trte na prenovljenem Lentu. Glavni oder pa še vedno ostaja na Trgu Leona Štuklja.

LJUBLJANA - Slovenija se na prvi poletni dan že 11. pridružuje praznovanju svetovnega dneva glasbe. Lani se je pobudi pridružilo 15 krajev, tokrat bo glasba odzvanjala v 25 mestih. V Ljubljani, kjer bo dogajanje potekalo na 31 lokacijah, so praznik ob 11. uri počastili v Slovenski filharmoniji.

LJUBLJANA - Trije sindikati, ki poskušajo urejati položaj prekarnih delavcev v kulturi, so na današnji novinarski konferenci leto dni pogajanj z ministrstvom za kulturo označili za zavlačevanje. V četrtek so protestno zapustili sestanek, ker se osnutek dogovora, ki ga je predložilo ministrstvo, po njihovi oceni ne ujema z vsebinskimi rešitvami delovne skupine.

LJUBLJANA - V Moderni galeriji bo vrata odprl 10. trienale sodobne umetnosti - U3. Pod naslovom Proti toku časa predstavlja dela, ki so nastala v zadnjih petih letih in vzpostavljajo relacijo do slovenskega umetnostnega prostora. Hkrati je neposreden odsev današnjega časa, ki ne sme biti razumljen kot linearna struktura ampak kot ciklična entiteta. Razstavo so novinarjem predstavili na vodenem ogledu.

mrn/mlu
© STA, 2024