Finančni ministri EU o dogovoru G7 glede uporabe ruskega premoženja

Luxembourg, 21. junija - Finančni ministri članic EU bodo danes v Luxembourgu opravili prvo razpravo o nedavnem dogovoru voditeljev skupine G7 glede uporabe zamrznjenega ruskega premoženja za odplačevanje 50 milijard dolarjev vrednega posojila Ukrajini. Za odplačevanje nameravajo Kijevu nameniti prihodke od upravljanja ruskega premoženja, zamrznjenega v okviru zahodnih sankcij zaradi njene agresije na Ukrajino.

Belgija, Bruselj. Zasedanje finančnih ministrov držav članic območja z evrom. Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni, minister za finance Klemen Boštjančič in italijanski minister za gospodarstvo in finance Giancarlo Giorgetti. Foto: Thierry Monasse/STA Arhiv STA

Belgija, Bruselj.
Zasedanje finančnih ministrov držav članic območja z evrom.
Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni, minister za finance Klemen Boštjančič in italijanski minister za gospodarstvo in finance Giancarlo Giorgetti.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Luxembourg. Zasedanje ministrov držav EU v Luxembourgu. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Luxembourg.
Zasedanje ministrov držav EU v Luxembourgu.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Prihodnji teden imajo to temo na dnevnem redu še voditelji držav članic. Po prvih razpravah se bo po navedbah virov pri EU začelo delo na tehnični ravni, pri čemer bo treba sprejeti tudi ustrezno zakonodajno podlago.

Finančni ministri unije imajo na dnevnem redu zasedanja, ki se ga bo udeležil tudi slovenski minister Klemen Boštjančič, še zakonodajo o davku na dodano vrednost v digitalni dobi in priporočila komisije v okviru evropskega semestra.

blm/jb
© STA, 2024