Romunija bo Ukrajini poslala sistem zračne obrambe patriot

Bukarešta, 20. junija - Romunija bo Ukrajini poslala sistem zračne obrambe patriot, so danes sporočili iz vrhovnega sveta za nacionalno obrambo Romunije. Sistem patriot bodo podarili v sodelovanju z zavezniki, saj je bila donacija izvedena pod pogojem, da Romunija nadaljuje pogajanja z zavezniki, zlasti z ZDA, da bi pridobila podoben ali enakovreden sistem za zaščito lastnega zračnega prostora, so sporočili iz Bukarešte.

Litva, Siauliai. Raketni obrambni sistem patriot je mobilni sistem za zračno obrambo, namenjen prestrezanju taktičnih balističnih izstrelkov, manevrirnih izstrelkov in letal. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Litva, Siauliai.
Raketni obrambni sistem patriot je mobilni sistem za zračno obrambo, namenjen prestrezanju taktičnih balističnih izstrelkov, manevrirnih izstrelkov in letal.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je zadnje mesece glasno pozival k okrepitvi obrambne podpore Kijeva, je pozdravil načelno podporo Romunije. Ta ključni prispevek bo okrepil zračni ščit ter pomagal bolje zaščititi prebivalce in kritično infrastrukturo pred ruskim zračnim terorjem, je objavil na družbenem omrežju X.

set/lkr/set
© STA, 2024